Allt du skulle vilja veta om laser och patent

1983 gick Jedins återkomst upp på Svea Bio i Söderhamn. Därpå repriserade Svea Stjärnornas krig och Rymdimperiet slår tillbaka. Peter Stålnacke och jag såg alla filmerna. För den som ogillar Star Wars väntar en jobbig läsning. Bara en fullt tränad läsare med Kraften som bundsförvant besegrar texten. Det handlar om laser. 

Fredrik Wahlin, patentexpert på PRV och jedimästare inom laser, vad är laser?

En ljuskälla som genererar en ljusstråle där ljuset är enfärgat och där alla ljusvågor i strålen är i fas med varandra.

Begreppet ”laser” framhålls ju ofta samtidigt med konsumentprodukter i marknadsföring när det ska låta häftigt. Men hur fräscht är uttrycket egentligen? När var lasern ny?

De första lasrarna konstruerades i början på 60-talet. Mindre lasrar som lämpar sig för användning i konsumentprodukter har funnits sedan mitten på 70-talet.

Laserljuset som fysikalisk storhet torde inte tillhöra det patenterbara området – jag antar att det är i tillämpningarna man hittar uppfinningarna – vad handlar en typisk uppfinning om? 

En typisk uppfinning är en process för att tillverka lasrar som lyser i det blå-violetta våglängdsområdet.

Darth (Vader anm.) har ett rött svärd medan Luke (Skywalker – de bär olika efternamn fastän de är släkt) har ett blått och senare grönt. Jag föreställer mig att det handlar om olika våglängder? Vad beror våglängden av? Finns det konstruktioner där uppfinningshöjden är direkt kopplat till laserns våglängd?

Ljusvåglängden beror på materialvalet i lasern. För tillverkning av just blåa lasrar behövs lite speciella lösningar. Själva materialet är inte speciellt svårt att tillverkat, men när det skall kopplas ihop med material som har lämpliga egenskaper för att leda ström blir det problem. De olika materialen har relativt stora skillnader i atomavstånd. En konstruktionslösning kan då till exempel vara hur mellanliggande skikt skall vara anordnade för att interagera de två olika materialen.

Det har stått mycket om grön laser i tidningarna, varför är den så farlig?

Ja, lasrarna används ofta för att lysa folk i ögonen och på till exempel flygplan. Vid senaste Champions League matchen mellan Zlatans AC Milan och Barcelona försökte publiken i Milano att blända Barcelonaspelarna vid ett flertal frisparkar med just grön laser. Det farliga med grönt laserljus är att ögat är som känsligast för ljus vid just den våglängden. Det är dock inte troligt att Barcaspelarna fick några ögonskador då avståndet måste varit ganska stort.

Var finner vi laser i den internationella patentklasslistan, IPC?

H01S

Jag inser att det inte låter ”klonk, klonk” och surrar av elektriskt överslag när man slår ihop två laserstrålar, men finns det någon som helst realism i laser- svärdens utföringsformer, jag menar breda strålar som slutar tvärt i vakuum?

Det du kallar lasersvärd är egentligen en ljussabel. Enligt sägnen (och Wikipedia) skapas den starka ljusstrålen genom olika kristaller som skapar den energirika klingan. Det finns ingen antydan om att klingan skulle bestå av en laserstråle. Ljussabeln saknar massa, men är ändå svår att hantera på grund av de gyroskopiska effekterna i det elektromagnetiska fältet. Denna ljusstråle har så hög energi att den kan skära igenom nästan vilket material som helst. Ljusklingan kan ha flera olika färger, blå, grön, lila och röd. En ljussabel måste byggas för hand, som det avslutande provet i en jedilärlings utbildning.

Till sist: Använder du laserpekare?

Ja, men inte så ofta.

Stefan Hultquist, enhetschef PRV

Fotnot:

Det här var den tredje och sista episoden i trilogin ”Allt du skulle vilja veta…”. Sedan tidigare finns ”Allt du skulle vilja veta om sexleksaker och patent” och ”Allt du skulle vilja veta om vapen och patent”. Det är fullt möjligt att det i fram- tiden dyker upp tre nya episoder, som egentligen utspelade sig före dessa tre.

Filmen ”Stjärnornas krig” (Star Wars) vann Oscar för bästa klippning, bästa visuella effekter, bästa kostym, bästa scenografi, bästa originalmusik samt bästa ljud. Den nominerades också för bästa manliga biroll (Alec Guinness), bästa film, bästa regi (George Lucas), bästa foto samt bästa manus (också Lucas). För allmänbildningen bör man också känna till att Darth Vaders röst dubbas av skådespelaren James Earl Jones.

Varumärket Star Wars är värt massor – bara filmerna har spelat in över fyra miljarder dollar i biointäkter. Därtill kommer handelsvaror som leksaker, planscher, plastfigurer etc. [källa: Wikipedia].

7 kommentarer

Under patent

7 svar till “Allt du skulle vilja veta om laser och patent

 1. kerstin

  nu har jag läst alla tre delar ”allt du vill veta om.. ” och gillar hur du får fram det väsentliga på ett lättsamt och läsvänligt sätt för den oinsatta (läs jag ) i ämnena. tackar för skön läsning ! / kerstin

  • Stefan Hultquist

   Tack för de värmande orden Kerstin! Jag vill framhålla alla kompetenta kollegor som så generöst delar med sig av sina kunskaper.

 2. Ping: Mätteknik: Härifrån till evigheten, med ett första stopp i Bollnäs | PRVbloggen

 3. Ping: Bordshockey för bänkade NHL-proffs | PRVbloggen

 4. Skön läsning. Tycker det är synd att ungar använder de gröna lasrarna på fel sätt. Har själv en hemma och dom är faktiskt riktigt roliga att leka med… Kommer fortsätta läsa din blogg.

 5. Stefan Hultquist

  I DN igår stod att Walt Disney Co löper George Lucas företag Lucasfim Ltd, inklusive Star Wars-varumärket, för omkring 4 miljarder dollar.

  Det lär också komma fler Star Wars-filmer. Oklart dock hur de numreras.