Har du koll på upphovsrätten?

Många ringer till PRV:s Kundtjänst och har frågor om upphovsrätt. Det är egentligen inte PRV:s område i och med att det inte är en rättighet som behöver registreras, men eftersom vi får alla dessa frågor blir man intresserad av att veta hur det ligger till. Med tanke på bloggandet här är det extra intressant att veta vad som gäller för bilder, upphovsrätt på nätet och så vidare.

Jag är nybliven presentatör för PRV och häromveckan var vi presentatörer iväg på en mycket intressant uppdateringsträff med Christina Wainikka. Träffen gick ut på att få ökad förståelse och insikt i våra kunders användande av immateriella rättigheter. Jag ska inte gå in så mycket på det just i detta inlägg, utan istället koncentrera mig på en del intressanta saker om upphovsrätt som vi fick lära oss. Väldigt mycket ”who knew”-känsla över vissa saker. Som exempel: om du, på exempelvis semestern, ber någon annan att ta en bild på dig med din kamera – då äger personen som tar bilden upphovsrätten till just den bilden. Trots att det är din kamera och trots att det är du som ger personen uppdraget och säger vad personen ska ta kort på. Om du senare publicerar bilden någonstans kan den personen hävda brott mot upphovsrättslagen. Märkligt, men sant. Säkert ingenting som händer stup i kvarten, men hade man ens kunnat lista ut med lilltån att det faktiskt är så? Det kunde då inte jag.

Just upphovsrätt vad gäller bilder tycker jag är riktigt intressant. Många driver ju bloggar av mer eller mindre privat karaktär och som oinsatt är det lätt att göra fel. Jag har till exempel trott att att det är okej att låna en bild så länge jag anger källan/upphovsmannen. Men så länge inte den överenskommelsen finns är det ju inte okej. Det finns sidor på nätet med bilder där man antingen ger folk rätten att helt fritt använda bilderna (oavsett länkning eller inte) och andra sidor där man lånar ut bilder med villkoret att den som lånar måste ange källan. Så har du en blogg och vill slänga in en relaterad bild då och då – fråga först, alternativt använd dig av dessa sajter som upplåter bilder med eller utan villkor. Om du inte har egna bilder att använda då, så klart.

Lite här och där i bloggar ser man felaktiga källhänvisningar. Exempelvis har det hänt att jag har stött på hänvisningen ”bild lånad från Google”. Ska du hänvisa någonstans måste du ta reda på den exakta länken där bilden ligger. Det är egentligen inte tillräckligt, för för att helt säkert låna bilder behöver du som sagt fråga den som har upphovsrätten till bilden. Och det vet man ju sällan när man ”bildgooglar”. Det allra säkraste, om man inte vill råka ut för att bli anklagad för stöld, är att använda sina egna bilder eller välja bilder som är fria att använda. Det finns möjligheter att göra bildsökningar för att se var på nätet de egna bilderna florerar, så man är inte skyddad av att man har en liten, okänd blogg med få läsare.

En annan intressant sak som många kanske inte vet är att om du ställer upp som modell för en fotograf är det fotografen som äger upphovsrätten och bestämmer helt och hållet hur dessa bilder får användas. Du, som faktiskt har ditt ansikte på bilden, har inget att säga till om och du får egentligen inte använda dessa bilder utan tillåtelse från fotografen. Det kan, till exempel, vara ett brott mot upphovsrättslagen att lägga upp bilderna på din Facebooksida eller i din blogg. Så det kan ju vara något att fundera på innan du bestämmer om du vill ställa upp på bilderna. Det kan dessutom vara en bra idé att du diskuterar med fotografen vad du har tillåtelse att själv göra med bilderna. Fotografen kan till exempel säga att det är okej att publicera bilden så länge du hänvisar till fotografen, men hen kan också säga att du inte får använda bilderna överhuvudtaget.

Upphovsrätt för bilder får man automatiskt i och med att man skapar bilden. Det är inget man måste registrera någonstans. Så fort jag tar en bild har jag upphovsrätt på den oavsett hur banal den är. Kan vara bra att veta.

För mer ingående information om upphovsrätt avseende olika områden, se vår länksamling till Upphovsrättsorganisationer.

– Camilla Ström, Kundtjänstmedarbetare

2 kommentarer

Under upphovsrätt

2 svar till “Har du koll på upphovsrätten?

 1. Kristina

  Enkelt, klart och bra förklarat! Hur ska man hitta dessa sidor som har bilder man får låna från?

  • Camilla Ström

   Hej Kristina,

   Tack så mycket!
   Om man söker på ”free pictures” och liknande ord hittar man dessa sidor.

   Med vänliga hälsningar
   Camilla Ström