Nya toppdomäner på gång

I juni förra året beslutade ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) att det skulle finnas möjlighet att registrera nya generiska toppdomäner utöver exempelvis .com, .org, .net. Beslutet innebär att företag och organisationer har möjlighet att ansöka om en egen generisk toppdomän, som exempelvis kan bestå av varumärken eller benämningar på branscher. Man har från januari till och med 12 april i år kunnat lämna in ansökningar om nya generiska toppdomäner. Ansökningarna ska dock granskas, publiceras och utvärderas innan de nya toppdomänerna kan tas i drift, så det kan dröja ett halvår eller mer innan vi ser de nya toppdomänerna ”live”.

Inom kort kommer ICANN att offentliggöra en lista med de ansökningar som har kommit in. Det har dock uppstått tekniska problem med själva ansökningssystemet, så ICANN har stängt ner systemet och offentliggörandet av de ansökningar som inkommit har därför försenats. Man beräknar däremot att denna ansökningsomgång ska vara avslutad 8 maj.

I samband med att en ny generisk toppdomän registreras finns alltid en risk att denna kommer att inkräkta på ett befintligt varumärke. Det kan därför vara en bra idé att hålla koll på vilka ansökningar som lämnats in till ICANN och, vid behov, se över om det finns skäl att invända mot en ny generisk toppdomän ( s.k. ”Legal Rights Objection”). Här kan du hitta mer info.

/Camilla Ström, Kundtjänstmedarbetare

Kommentarer inaktiverade för Nya toppdomäner på gång

Under immaterialrätt

Kommentarer inaktiverade.