Hjältarnas vagga

Blodgivning ligger mig varmt om hjärtat och just idag känns det extra aktuellt då det är den Internationella blodgivardagen. Det finns något väldigt vackert i att kunna rädda någon annans liv på ett så enkelt sätt som att lämna blod. Lite hjältemannamässigt faktiskt.

Vid blodgivning har innovationen blodvaggan en central plats. Påsen som blodet tappas i måste vändas fram och tillbaka för att blandas med ett antikoaguleringsmedel som gör att blodet inte levrar sig. Det sköter blodvaggan. Tidigare var det ett tidskrävande moment som sjuksköterskorna gjorde för hand. Sköterskan Barbro Hjalmarson upplevde det som ett problem, lösningen blev blodvaggan. Barbros uppfinning patenterades 1994 och sedan dess har den köpts och vidareutvecklats av företaget Triolab AB.

I Sverige är vi över 250 000 blodgivare, vi vill gärna bli fler!

/Stina Lilja, PR-ansvarig på PRV

Kommentarer inaktiverade för Hjältarnas vagga

Under patent

Kommentarer inaktiverade.