Sidsnörning och tåfjuttar i fotbolls-EM

Fotbollssko med sidsnörning i PRV:s modellarkiv.

Fotbollssko med sidsnörning i PRV:s modellarkiv. Foto: Stina Lilja, PRV.

Det gick inte hela vägen men vi får glädja oss åt fotbollsfesten i alla fall. För vi har ju trots allt fått uppleva Zlatan jobba med sina magiska fötter och Mellberg rikta sina intelligenta fullträffar. Nu spelar vi för vår heder mot Frankrike. Vad behöver en gudabenådad fot i en fotbollsmatch? Jo, en sko som sitter med perfekt och bekväm passform, gjuten runt tårna som en handske. En idealisk fotbollssko för det nogräknade proffset måste ha en plös som ligger slätt, inte rynkar sig och trycker på foten och tårna. Skon ska vara stabil, samtidigt uppfylla det motsatta kravet på flexibilitet och fungera optimalt för olika fotställningar. Lägg därtill att skon helst ska gå att massproducera och fungera för olika fotformer om den ska komma många spelare till del.

I den här uppfinningen har man löst ”tåfjuttsproblematik” bestående av ett oönskat tryck ovanifrån på foten orsakat av en central snörning på skon, genom att istället införa sidsnörning som med rätt plösdesign ger ett jämnare och slätare tryck från sidan. Konstruktionen gör foten ledigare, smidigare och beredd för långa härliga skott rätt in i krysset.

En uppfinning måste uppfylla särskilda villkor för att kunna ges patent. Dessa villkor är kraven på nyhet, uppfinningshöjd och industriell tillämpbarhet. Se villkor för patent

Fotbollsskon på bilden är hämtad ur PRV:s modellarkiv som innehåller en hel del intressanta modeller. Framöver kommer vi här på PRVbloggen lyfta fram fler av dessa godbitar ur arkivet. Du kan läsa mer om den tekniska lösningen för sidsnörning i patentet ”Sko, särskilt sportsko” från 1980 i Svensk Patentdatabas: Publiceringsnummer: SE 420677

Har du frågor om PRV:s modellarkiv?
Kontakta gärna PR-ansvarig Stina Lilja, stina.lilja@prv.se

/Anna Engquist, webbansvarig och Stina Lilja, PR-ansvarig på PRV

Kommentarer inaktiverade för Sidsnörning och tåfjuttar i fotbolls-EM

Under patent

Kommentarer inaktiverade.