Innovation och tillväxt i trädgården – ogräsupptagare

Ogräsupptagare i användning.

Som nybliven trädgårdsfixare inser jag direkt att det finns mycket att köpa. Verktyg i olika format och med funktion. Ett verktyg som jag spenderade timmar och åter timmar med under våren var en ogräsupptagare.  Ett under för att få upp maskrosor som även har visat sig fungera på brännässlor, kirskål och så vidare. En stor förbättring från tonårsminnena där jag låg på knä utrustad med två skruvmejslar för att få upp rötterna. En att sticka ner och en att använda som mothåll.

Vad är det då som är intressant med denna ogräsupptagare? Jo, att den är utformad för att stå upp, får med hela roten och har en mekanism för att greppa och släppa om ogräset. Det som gör den till ett under för mig är den sista funktionen. Det är som att ladda om en hylsa och gå till attack på nästa oönskade gröda.

Fiskars ogräsupptagare

Immaterialrätten då? Produkten är patentskyddad via patent (EP 1468595) och en sökning på Fiskars i Svensk Varumärkesdatabas ger flera både svenska och EG-varumärken. Än så länge har jag inte sett några kopior, har du?

Givetvis finns det fler smarta lösningar för trädgården som tar hand om ogräs och andra utmaningar. Detta är första delen i en miniserie om innovation och tillväxt i trädgården. Nästa del kommer att handla om gräsklippare.

Glad midsommar!

/Anna Danestig, kundansvarig PRV

5 kommentarer

Under immaterialrätt

5 svar till “Innovation och tillväxt i trädgården – ogräsupptagare

  1. Kristina Berggren

    Jag har i många år använt Speedy Weedy som enligt hemsidan funnits sedan 1991, dvs före Fiskars. Lite annan konstruktion, men problemet är detsamma: hur få upp maskrosor enkelt.

  2. Ping: Innovation och tillväxt i trädgården – gräsklippare | PRVbloggen

  3. Ping: Innovation och tillväxt i trädgården – växter | PRVbloggen

  4. Ping: Innovation och tillväxt i trädgården – Tänt var det här! | PRVbloggen

  5. Ping: Innovation och tillväxt i trädgården – Myggorna anfaller!? | PRVbloggen