Går ni i giftastankar?

PRV sysslar inte bara med immaterialrätt. Du kan även vända dig till oss för att byta för- och efternamn. Så här inför och under sommaren får vi på PRV:s Kundtjänst en hel del samtal som rör giftermål och önskemål om att byta efternamn i samband med detta. Man har svårt att komma överens om vilket av de nuvarande efternamnen man vill ta eller så vill man helt enkelt börja om tillsammans med ett helt nytt gemensamt efternamn. Jag tänkte att det kunde vara på sin plats att skriva om de saker man kan behöva tänka på när det gäller namnbyten i samband med giftermål.

Vi kan börja med att gå igenom de möjligheter som finns att ta ett nytt efternamn. Dels kan man kontrollera vilka namn som finns eller har funnits i släkten. Man kan då gå tillbaka fyra generationer i rakt nedåtstigande led, dvs. föräldrar – mor-/farföräldrar – deras föräldrar osv. Du kommer så långt bak i tiden som mormors mormor eller motsvarande. Om du ansöker om ett gammalt släktnamn behöver du styrka släktskapet genom att visa släktkedjan mellan dig själv och personen som senast bar namnet. Enkelt uttryckt kan man säga att du vänder dig till Skatteverket och beställer personbevis med uppgifter om föräldrar på de personer i släktkedjan som lever idag. För de personer i släktkedjan som är avlidna eller har avlidna föräldrar vänder du dig till Landsarkivet och beställer födelse- och dopboksutdrag. Observera att det enbart är personen som har namnet i sin släkt som kan ansöka om namnet innan ni är gifta.

Om ni inte hittar något passande namn i era respektive släkter kan ni hitta på ett eget efternamn. Det som krävs då är att ni kommer på ett efternamn som inte redan finns (varken som efternamn, varumärke eller bolagsnamn). Som hjälp att sålla bort icke-sökbara namnförslag kan man använda sig av namnregistret på Statistiska CentralbyrånSvensk Varumärkesdatabas på vår hemsida och Näringslivsregistret på Bolagsverkets hemsida. Däremot kan ni för säkerhets skull kontakta PRV:s Kundtjänst för att kontrollera mot vårt namnregister (som inte finns tillgängligt offentligt) innan ni lämnar in själva ansökan. Namnregistret på Statistiska Centralbyråns hemsida utgår från folkbokförda personer i Sverige i slutet av förra året, vilket innebär att alla befintliga efternamn inte finns med.

Några viktiga saker att tänka på när det gäller namnbyten i samband med vigsel:

  • Om en av er ansöker om ett släktnamn hos PRV innan vigseln och ändringen inte hinner bli färdig i tid, är det viktigt att ni inte gör någon namnändring ”så länge” via Skatteverket. Man har rätt till en kostnadsfri ändring inom äktenskapet, vilket innebär att så fort någon av er gör en ändring hos Skatteverket efter vigseln försvinner chansen att göra ännu en kostnadsfri ändring. Avvakta istället namnbeviset från PRV och anmäl därefter ändringen för den andra personen via Skatteverket.
  • Om ni känner att det är knappt om tid och ni gärna vill få det nya efternamnet samtidigt, då kan ni gifta er i lugn och ro och därefter ansöka gemensamt om ett nytt efternamn. Observera att ni inte behöver betala dubbla avgiften då i och med att ni räknas som en familj.
  • Har ni redan bokat biljetter för smekmånadsresa? Avvakta med namnändringen tills ni är tillbaka i landet igen, alternativt ange i er ansökan när ni är bortresta. På det viset undviker ni trassel på grund av att era namn ändras under tiden ni befinner er i annat land.
  • Vill ni behålla något av efternamnen som mellannamn? Kontakta Skatteverket för att undersöka möjligheterna, 0771-567 567.  Mellannamn handläggs enbart av Skatteverket.

Vill ni inte gifta er men ändå bära ett gemensamt efternamn?
I sådant fall kan ni ansöka gemensamt om att ta ett nybildat efternamn. Kostnaden är då 3 600 kronor totalt.

Hur lång tid tar det?

Blanketter för ansökan om namnbyte finns här.

Ytterligare information om gammalt släktnamn finns här.

Ytterligare information om nybildat efternamn finns här.

/Camilla Ström, Kundtjänstmedarbetare på PRV

Kommentarer inaktiverade för Går ni i giftastankar?

Filed under Okategoriserade

Kommentarer inaktiverade.