Jimmy Connors stönade lika högt som Maria Sjarapova

Det går nästan inte att skriva en blogga om det här utan att först bemöta genusvinkeln. För även om dags- och kvällspressen gärna publicerar bilder på Bojana Jovanoskij och Maria Sjarapova, lätt framåtlutade, måste vi komma ihåg: Jimmy Connors stönade precis lika högt på centercourten!

Bakgrunden är naturligtvis att Internationella tennisförbundet, ITF och WTA – som organiserar damproffstennisen – samt de fyra Grand Slam-turneringarna vill ta itu med det överdrivna grymtandet och stönandet på planen.

Enligt Dagens Nyheters torsdagsupplaga skriker alltså Maria Sjarapova i 100 decibel, till exempel vid serve. Hundra decibel – sant eller inte – men det är 10 decibel mer än den Klippo Excellent H, med fyrtakts Hondamotor som jag jagar runt tomten varje torsdag så här års. Och eftersom var tredje decibels ökning upplevs som en fördubbling av ljudstyrkan har vi alltså i runda slängar dubblat tre gånger här. Och det kan man ju tycka är att ta i.

Nu står ju inte tennisspelaren och går hela tiden, och det är ju en bit bort till motståndaren, men det måste vara helt omöjligt att höra en studsande boll intill en ljudkälla av 100 decibel. Och det förstör naturligtvis både koncentration och speluppfattning bland de närvarande.

Det är i det här läget som PRVbloggen känner sig böjd att ta tag i problemet. Och precis som så ofta har vi grävt lite i Svensk Patentdatabas:

”Grymtometer”, som pressen skriver, ger ingen som helst träff. Här finns det möjligen en öppning för den som vill registrera varumärken.

Ok, men hur ska vi göra då? Jag kan tänka mig tre varianter på lösning: En första är naturligtvis att bara mäta ljudstyrkan rakt av, någonstans nära tennisspelaren och sedan instifta någon regel som säger att en viss nivå inte får överröstas. Enkelt, men det ställer en massa krav på funktionärerna: Kalibreringen? Hur nära ska man ställa mikrofonen? Vilka mikrofonfabrikat ska man tillåta? Är det olika dämpning på grus respektive gräs? osv. Tänk dig vad en John McEnroe-spelare skulle stå å tjafsa kring det här, när domsluten gått emot.

En andra, och mer sofistikerad, variant på lösning vore kanske ett aktivt störelemineringssystem. Ett sådant finns till exempel beskrivet i patentskrift EP 0 555 786. Genom att mäta den störande tennisspelarens stön och sedan räkna ut hur utropet skulle kunna släckas ut med störelemineringssignaler skulle man inte behöva någon regel alls. Och ingen kalibrering.

Bojana och Maria, Jimmy och John kan stå och gapa hur de vill, för deras klagosång släcks ändå ut automatiskt. Det kanske inte ger mindre sparkande i sargen eller färre omkullvälta vattenflaskor mellan bollarna, men betydligt behagligare för publiken, som utöver bollstudsar nu kan höra knappnålar falla. Eller i vart fall Wimbledonregnet.

Jag tror ändå att vi landar i mitt tredje förslag: Selektiva hörselskydd till samtliga närvarande. Med sådana – Peltor har redan idag varianter – kan såväl spelare som domare och publik helt lätt blocka grymtandet. Låt dom leva om som dom vill på planen. Blir det för rörigt kan man lika lätt utöka det blockade frekvensområdet till att även omfatta regnsmatter, feltajmade applåder och allmänt mellanbollstjafs.

Eller så ägnar de sig åt att bara spela tennis. The noble art.

Den 7:e juli börjar tennisveckorna i Båstad. Game, set och vask!

Stefan Hultquist, enhetschef PRV

Researchmedverkan: Agneta Seidel

Fotnot: Björn Borg och John McEnroe möttes aldrig på grus, Björns bästa underlag.

3 kommentarer

Under patent

3 svar till “Jimmy Connors stönade lika högt som Maria Sjarapova

 1. Stefan Hultquist

  ”Det är något dom gör naturligt. Det är inte något som görs avsiktligt för att skada motståndaren. Spelarna grymtar för att det hjälper dem att frigöra energi och hålla fokus”. Så sa Nick Bollettieri, som driver den tennisakademi i Florida som skolat storheter som Monica Seles, Maria Sjarapova och Andre Agassi, till Mail Online – Daily Mails nätutgåva – för något år sedan.

  Bollettieri har fått klä skott för den grymtdebatt som rasat i tennisvärlden de senaste åren. Han svär sig fri från ansvar, men är dock helt enig med förbunden om att något måste göras.

  Även om storskrikaren Sjarapova fick lämna Wimbledon igår, efter 4-6, 3-6 mot Sabine Lisicki, och även om vi börjar glida jäkligt långt från kärnämnet – immaterialrätt – behöver vi sy ihop säcken;

  PRVbloggen blir sina läsare skyldig den skriklista som Mail Online publicerar i samband med citaten ovan:

  The Grunters, in decibels
  Lion’s roar 110
  Maria Sharapova 101
  Monica Seles 93.2
  Serena Williams 88.9
  Lindsay Davenport 88
  Venus Williams 85
  Victoria Azarenka 83.5
  Elena Bovina 81
  Anna Kournikova 78.5
  Kim Clijsters 75
  Elena Dementieva 73

  Läs mer på:
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1192948/The-grunt-stops-Tennis-officials-plan-crackdown-noisy-players.html

  En bubblare på dB-listan är tydligen löftet Michelle Larcher de Brito. Men nu släpper vi rapporteringen från tennisen för den här gången!

 2. Stefan Hultquist

  Språktidningen utnämner (2/7) ”grymtometer” till veckans nyord. Kul, tycker PRVbloggen, som också omnämns i artikeln:

  http://www.spraktidningen.se/blogg/veckans-nyord-grymtometer

 3. Stefan Hultquist

  Tystnade det om grymtometrar? Det är nu fyra månder sedan de var i ropet. Är det någon som hört något?