Innovation och tillväxt i trädgården – gräsklippare

Klippning genom liemetoden

Wrooom. Gräset växer så att det knakar. Efter allt regnande var det dags att klippa gräset.  Gräsytorna, eller kanske snarare ogräsytorna i min trädgård är högst ojämna och ibland sluttande och därför har vi en gräsklippare som inte går på hjul utan ”svävar fram” genom att skapa en luftkudde. Det spännande med klipparen är att den kan dras i olika riktningar. Jag märker att sidosvep fungerar fint i sluttningar. Det påminner mig om tidigare dagars tappra försök att använda en lie. På med stödet i magmusklerna och dra åt sidan så blir det lite träning på kuppen.

Immaterialrätten då? Givetvis är gräsklipparen som har funnits länge i sin utformning skyddad av immaterialrätt. Varumärket Flymo är välkänt. Enligt Svensk Varumärkesdatabas är ordet registrerat sedan 1984. Däremot är uppfinningen inte ny och en söknig i Svensk Patentdatabas visar att luftkuddegräsklippare är ett påfund som fanns redan på 60-talet. Innovation kan hålla över tiden.

Något som är nyare är de självgående gräsklipparna. Där finns många olika fabrikat och lösningar på klippstil, energiförsörjning, kommunikation med mera. För tillfället gör Bosch reklam för en smartare gräsklippare ”För att klippningen både ska ske snabbt och lämna efter sig ett vackert resultat så klipper Indego i långa raka linjer”. Det jag undrar är om jag har greppat det här med gräsklippning fel med min ”liemetod”?

Det finns många smarta lösningar för att hålla efter gräs. Detta är andra delen i en miniserie om innovation och tillväxt i trädgården. Förra inlägget handlade om ogräsupptagare och nästa kommer att handla om växter.

/Anna Danestig, kundansvarig på PRV

1 kommentar

Under immaterialrätt

Ett svar till “Innovation och tillväxt i trädgården – gräsklippare

  1. Tjenare! tack fr ett inspirerande inlgg och bra blog! Min hemsida r inte riktigt lika bra. G grna in och kommentera p min blog.verktyg p ntet Mvh Johan.