Innovation och tillväxt i trädgården – växter

Hur många olika växtsorter finns det egentligen?  Vilka är nya för i år? Alla olika namn och sorter är lite av en djungel för mig. När jag frågar mig fram förstår jag att utvecklingen av växter inte går så snabbt ändå. Att hitta nya färger på blommor genom korsbefruktning kan ta 30 år. Ibland kan en blomma som har ovanligt stark färg vara artificiellt färgad genom att spruta in färg som tar sig upp till blommorna.

Bakom myntan skymtar en för mig ny ört. Olivört. Den passar bra i sallader och smakar som olivolja.

Sedan är frågan vad som är nya växter och vad som är växter som nyligen har blivit vanliga i Sverige. Är trenderna tydligare än innovationerna? Jag tänker på mynta som har gjort sin intåg med hjälp av drinkar, citrongräs som har sin plats i örtträdgården tack vare thaimaten och inte minst på de olika medelhavsörterna som idag finns på var mans fönsterbräda.  Min reaktion ”men vad spännande, en ny ört, hur har de lyckats ta fram den” med lite eftertanke snarare ska vara ”vad spännande, en ny ört, undrar var den kommer ifrån”.

Immaterialrätten då? Här gäller det att hålla tungan rätt i mun. Mycket information går att utläsa på prv.se. Här är min personliga sammanfattning. Växter kan vara patenterbara, västsorter är det inte. Det finns ett skydd för växtsorter enligt växtförädlarrättslagen. Den har stora likheter med patenträtten och hanteras av Jordbruksverket. Växsortsbenämningar ska vara beskrivande och får inte existera parallellt med ett varumärke. Frågan blir bara ännu mer oklar och jag skulle behöva ett heldagsseminarium för att sätta mig in i frågan.

Det finns många smarta vägar fram för att använda immaterialrätt för att skydda affären för trädgårdsväxter. Min fråga till dig är: Har du något bra exempel där man har använt immaterialrätt för att skydda trädgårdsväxter?

Detta är tredje delen i en miniserie om innovation och tillväxt i trädgården.  Tidigare ämnen har varit ogräsupptagare och gräsklippare. Nästa del kommer att avhandla ”Tänt var det här!”.

/Anna Danestig, kundansvarig PRV

2 kommentarer

Under immaterialrätt