Innovation och tillväxt i trädgården – Tänt var det här!

Att tända grillen kan ibland ställa till problem. Hälla på en stor dos tändvätska (gärna för att flytta på lite senare) känner vi nog alla igen. När jag tänker efter har det passerat ett antal olika lösningar för att på ett bra sätt tända grillen.

Tändröret används flitigt.

Något som i min värld ersatte tändvätskan (för det sätter onekligen en tråkig smak på maten) var tändgaffeln. Ett tag gjorde en batteridriven version entré men hamnade i lådan då vårt exemplar gav lite för svag effekt. För några år sedan kom Looftlightern in i bilden. Ett fantastiskt roligt verktyg som blåser uppvärmd luft för att tända grillen. Den kräver dock el och att man står där tills grillkolen är uppvärmd. Det som jag använder nu är oftast ett tändrör. Där finns många olika lösningar från olika leverantörer. Till det tycker jag att det fungerar fint med tidningspapper men det finns givetvis innovativa lösningar som parafin eller stearinbaserade tändkuber och tändpapper .

Immaterialrätten då? Med tanke på att det finns så många olika leverantörer av tändrör undrar jag hur den som kom på idén arbetade med immaterialrätt. Ibland duger information från wikipedia. På beskrivningen av chimney starter står det följande:  ” The chimney starter’s basic device, used for barbecue grills, was invented in the 1960s by Hugh King”. Sedan finns en hänvisning till ett U.S. Patent No. 3,167,040. Looftlightern i sin tur är en nyare produkt från ett svenskt företag. En sökning i Svensk Varumärkesdatabas visar att ordet är varumärkesskyddat i Europa. Enligt deras hemsida är den patentskyddad och det visar sig att de bland annat har ett godkänt US patent (US 7,717,104 B2). Företaget menar att de skördar framgång i USA. Jag önskar dem all lycka till!

Alla har vi våra lösningar för att tända grillen och inte minst grilla på bästa sätt.  Detta är fjärde delen i en miniserie om innovation och tillväxt i trädgården.  Tidigare ämnen har varit ogräsupptagare, gräsklippare och växter. Nästa del kommer att handla om ett besvärande trädgårdsproblem, myggor.

/Anna Danestig, kundansvarig PRV

1 kommentar

Under immaterialrätt

Ett svar till “Innovation och tillväxt i trädgården – Tänt var det här!

  1. Ping: Innovation och tillväxt i trädgården – Myggorna anfaller!? | PRVbloggen