Innovation och tillväxt i trädgården – Myggorna anfaller!?

Sommarmygga

Bzzzzzzzzz… Aj! Myggorna är här med full kraft och frodas i den något regniga sommaren. Värst är de härligt sena sommarkvällarna när de prompt ska vara med och delta runt middagsbordet. Fram med myggstiften! Den välbekanta doften sprider sig. Frågan är om det är dags att göra något mer åt myggorna när det knappt går att vara ute.

Väl ute i butikerna visar det sig att det är fler än jag som har samma problem. Myggspiralerna är slutsålda överallt. Det verkar som att det är myggfångare av olika sorter som är det heta i branschen. Koldioxid och värmen i vår och andra djurs utandningsluft samt vår huds doft ska tydligen vara mycket lockande för de små insekterna.  Myggfångarna imiterar människan genom att utsöndra koldioxid, UV-ljus eller värme och sedan fånga in myggorna. Något som är nytt för mig är att myggorna verkar leva i mycket lokala släkten vilket gör det möjligt att lokalt minska myggbestånden. Det finns allt ifrån små versioner som sätts direkt i ett eluttag till större modeller som går på gasol. En av värstingmodellerna heter Mosqito Magnet Independence och på Den myggfria bloggen visas en demonstration av dess fångst. Just denna lösning använder enligt bloggen en kombination av gasol och oktanol.

Immaterialrätten då? En sökning i Svensk Patentdatabas visar ett otal olika lösningar på att kemiskt eller mekaniskt både fånga och stänga ute insekter. Min tanke är att det är ett vardagsproblem som många ställs inför och försöker hitta lösningar på. Både den enskilde uppfinnaren och de stora företagen. Jag tar värstingmodellen som exempel. Enligt Mosquito Magnet har de 15 patent på sin teknik. Som ett äkta amerikanskt bolag lyfter de även fram att det är en patenterad teknologi, markerar både registrerade och icke registrerade varumärken på sin hemsida och visar tydligt på det unika hos just deras produkt via filmklipp. Sådant väcker köplust hos en informationssökande person som jag! För den intresserade har de enligt Svensk Varumärkesdatabas även registrerat varumärket både som ord och figur .

Än så länge håller jag mig till myggstiften, har du någon erfarenhet av myggfångare? Detta är den femte delen i en miniserie om innovation och tillväxt i trädgården. Tidigare ämnen har varit ogräsupptagare, gräsklippare, växter och Tänt var det här! Nästa och sista delen kommer att handla om något som brukar höra sommaren till, bevattning.

/Anna Danestig, kundansvarig PRV

1 kommentar

Under immaterialrätt

Ett svar till “Innovation och tillväxt i trädgården – Myggorna anfaller!?

  1. Halloj, vad bra sida du har och vilka fina bilder! Nu har jag ocks en hemsida.verktyg online Titta grna och kommentera. Vnliga Hlsningar Magnus.