Grattis på namnsdagen Estelle!

Estelle Silvia Ewa Mary. Sällan har valet av namn orsakat så mycket uppståndelse som när Sveriges yngsta prinsessa presenterades. ”Drottning Estelle, det låter som en bakelse” uttalade sig en missnöjd Herman Lindqvist.

Men prinsessan är inte ensam om sitt namn. Idag gratulerar vi de 1218 personer som har förnamnet Estelle. Estelle är ursprungligen ett franskt namn och kommer från latinets ste´lla som betyder stjärna.

Vilka namn som föräras en plats i namnlängden och som därmed får en namnsdag, avgörs av Namnlängdskommittén. Kommittén består av representanter för Svenska Akademien, Vetenskapsakademien, Vitterhetsakademien och Institutet för språk och folkminnen.

Funderar du på ett nytt namn? Hos Skatteverket kan du lägga till, byta ut eller stryka förnamn. Du kan endast göra det engång och du måste behålla ett ursprungligt förnamn. Vill du inte ha kvar något ursprungligt förnamn eller har du redan bytt namn en gång vänder du dig istället till oss på PRV.

/Gunilla Hedenquist, jurist på PRV:s Design- och varumärkesavdelning

Källor:
Sveriges Radio
Statistiska Centralbyrån
Svenska Akademin (namns betydelse)
Svenska Akademin (namnlängden)
Skatteverket
Patent- och registreringsverket

skatteverket

2 kommentarer

Under immaterialrätt

2 svar till “Grattis på namnsdagen Estelle!

  1. Clabbet

    Det var väl inte som ”en bakelse” han tyckte det lät? 😉 I vart fall inte enligt pressen.

    • Gunilla Hedenquist

      Herr Lindqvist hade många synpunkter. Att namnet lät som en bakelse var en av dem. ”Nattklubbsdrottning” lär också ha slunkit ur hans mun…