En och annan suring i Svensk Patentdatabas

Det här kan bli ett så där tokroligt och lätt systemförminskande blogginlägg, men jag erkänner redan nu: jag vill egentligen bara skriva lite om surströmming. Den ädla fisken. Uppfinningen lämnar jag åt fotnoten. Idag är det nämligen surströmmingspremiär!

Det är idag tredje torsdagen i augusti och det som fram till 1998 kallades surströmmingspremiär. Då modern teknik möjliggör strömmingsinläggning nästan precis när man vill finns det inga som helst livsmedelshygieniska skäl till att premiära just idag. Det insåg ju också Livsmedelsverket. Men handeln har, motspänstigt till sitt yttersta, försökt upprätthålla traditionen. Självklart med möjligheten till försålda burkar för ögonen.

De riktiga storfräsarna (typ farsan) brukar dock envetet hävda att fjolårets fisk är bättre. Fjolårets, det är de där överjästa burkarna. Ostaplingsbara, eftersom de alltjämt börjat anta formerna av konservbollar.

I Söderhamn – mitt hemma – är surströmmingen närmast religion. Man har till och med inrättat en årlig stadsfest till fiskens lov – ”Strömmingsleken” – med karuseller, karameller och konserter. Och chokladhjul.

Men det är fisken som är det viktiga, menar jag, var man sig i världen befinner. Surströmming ska avnjutas med mandelpotatis och smör. Samt en väl kyld mellanöl, till exempel TT. Snapsen är valbar.

Stefan Hultquist, enhetschef PRV

Fotnot:

Immaterialrätten då? En slagning i Svensk patentdatabas ger två träffar på surströmming. Båda från samma sökande och båda patent i kraft. Rebiotica heter företaget. Det handlar om ett kosttillskott, en naturmedicin för orolig mage. Kosttillskottet tas fram genom att surströmmingen frystorkas och mals och sedan läggs i gelatinkapslar. Tillverkningen sker på Wedins Surströmmingssalteri i Enånger.

PRVbloggen har tidigare i år diskuterat naturmedicin.

Fotnot II:

Surströmmingsakademin instiftades 26 augusti 1999 på Ulvön, med syfte att bibehålla surströmmingskulturen och främja dess utveckling. Kända delegater är Leif Mannerström och Anna Greta Leijon.

Det finns också ett Surströmmingssällskap med målsättningarna ”att kartlägga, bibehålla och främja surströmmingskulturen samt att sprida och dela upplevelser bland surströmmingsentusiaster, tillika skapa stolthet för surströmming som traditionsbärare och nationell identitet”.

Det sista lät nästan lite ruttet.

Källor:

”Surströmmingens historia och tradition i Norrbotten” av Christina Snell-Lumio, Surströmming.se samt Arbetarbladet.se

Kommentarer inaktiverade för En och annan suring i Svensk Patentdatabas

Under patent

Kommentarer inaktiverade.