Cloudbusting

Hämta näsdukarna redan nu. Mot slutet av den här texten ska vi gråta tillsammans.

Jag har fått ett läsarbrev. Inte ett vanligt beundrarbrev, utan ett brev från en initierad läsare som vill veta mer om en specifik sak. Och eftersom det här är första gången låter jag publicera det i sin helhet:

Hej Stefan,

Tack för alla spännande inlägg på PRV-bloggen!

Jag har ett förslag till ett (evigt?) aktuellt ämne att ta upp: På en såhär regnig fredagseftermiddag och efter en blöt sommar kunde det vara intressant att läsa några rader om konstgjord förändring av vädret (”Weather Modification”). Följande exempel har jag saxat från Wikipedias artikel om ämnet:

”For the 2008 Olympics, China had 30 airplanes, 4,000 rocket launchers, and 7,000 anti-aircraft guns to stop rain. Each system would shoot various chemicals into any threatening clouds to shrink rain drops before they reach the stadium.”

Jag förnimmer en veritabel guldgruva av ”spännande” patent!

Vänligen,

Niels Rasmussen

Enhet K

Tack för ditt brev Niels!

Vädermodifiering – eller molnsådd – är ett evigt aktuellt ämne. Kanske som drömmen att framställa guld. Den som kan tämja vädret står på toppen.

Det stämmer att Kina laborerade med molnsådd på under OS i Peking. Den bärande idén var alltså att skjuta molnen i sank innan de drev in över stadion. Marie Alpman skrev om det i Ny Teknik. Jag har utan framgång sökt en uppföljning på den artikeln. SMHI påstår att det inte kan bevisas att det går att framkalla regn. Det finns så att säga inget ”nollalternativ” när man väl dragit igång ett experiment. Det hade kanske regnat i alla fall.

Men om vi nu utgår från att det är omöjligt att styra vädret – Sveriges officiella myndighet för väder säger ju det – kan det kanske ändå vara intressant att titta på alternativen?

Jag har som dyr och helig princip att aldrig raljera med uppfinnare när det kommer till deras metoder och anordningar (även om SMHI ger viss täckning här). Dels för att de kan vara eller bli kunder i firman, men minst lika mycket för att historien visat att det som vid förstone verkat vansinnigt inte alltid visat sig vara det. Och om det blivit ett patent beviljat – alldeles bort i tok – faller det ju bara tillbaka på patentverket.

Det ska sägas att patentdatabaserna inte svämmar över av skrifter på temat molnsådd. Åtminstone inte Svensk patentdatabas. Ett par fulsökningar låter alltjämt upphöja silverjodid till en central ingrediens för den som vill in på den här marknaden. Likaså får man ha ordentligt med kolsyresnö i ladorna .

Dock finns det en skrift som inte låter sig droppas okommenterad: EP1491088, ”Vädermodifiering medelst kunglig regnframkallningsteknologi”. Sökande: His Majesty King Bhumibol Adulyadej of Thailand. Och det är ett patent i kraft, meddelat 2005.

Även kung Bhumibol – liksom Pekingadministrationen – frontar med silverjodid och kolsyresnö. Förfarandet är väl dokumenterat i första patentkravet, som också bjuder en bra utblick över uppfinningen. En liten skillnad från ansträngningarna vid OS är att Bhumibol har ett ytterligare syfte att förlänga själva regnandet, eftersom det handlar om att lösa problemet med torka och missväxt, snarare än att impa på IOK-bossar. Vid OS-invigningen fick det väl regna bäst det ville, bara inte där.

I den först publicerade versionen av detta blogginlägg resonerade jag här kring beskrivningen. Jag har dock – på eget initiativ – valt att ta bort den. Anledningen är att jag inte tycker att jag lyckades hitta rätt ton i texten. Antingen blev den lätt raljant eller alltför hövisk. Och jag kan inte stå för någondera. Jag vill inte riskera att göra någon ledsen. Men det finns också en politisk dimension i det här, som jag inte insåg först, med en diskussion som är alltför stor för mig och den här bloggen.   /Stefan

Till sist vill jag berätta lite om Wilhelm Reich (1897-1957). Reich, psykiater, psykoanalytiker, sexolog och sociolog, var lärjunge till Sigmund Freud. Kort kan man väl säga att han intresserade sig för psykoanalys, marxism, sex och UFO:n, och därmed lite kontroversiell för sin tid. Reichiansk terapi finns än idag som alternativ medicinsk behandlingsform. Så även här avstår jag från att raljera.

Wilhelm Reich utvecklade en egen teori kring något han kallade orgoner. Dessa var tänkta som universella förlängningar av sexualdriften och utgjorde en grundläggande princip i universum. Med den här principen på plats kunde han sedan bland annat bota impotens och (!) framkalla regn. Han byggde en maskin – Cloudbuster – med vilken han skulle kunna producera regn genom att manipulera orgonenergin. Kate Bush har inspirerats till en låt om det här.

Alldeles oavsett hur man förhåller sig till Reich vetenskapliga gärning måste man gripas av nerven i dramat. Det är sonen Peter (i tolkning av Kate Bush) som berättar om kärleken till fadern, den galne vetenskapsmannen (spelad av Donald Sutherland). Fadern har anlitats av blåbärsodlarna i Maine för att rädda skörden undan torkan, men blir hämtad av myndigheterna mitt under pågående experiment. Inför ögonen på sonen.

När jag hörde den här låten på 80-talet tyckte jag den var… lång. När jag såg videon häromdagen började jag gråta. Kate Bush är ett geni. Kate Bush borde få något slags polarpris. Med eller utan kolsyresnö.

Cloudbusting

Stefan Hultquist, enhetschef PRV

Fotnot:

Också PRVbloggen har understundom hemfallit åt sex, UFO:n och alternativmedicin

Källor:

Ny Teknik, SMHI, Svensk patentdatabas, Wikipedia, A Book of Dreams – Peter Reich (1973), Official Kate Bush Channel on Youtube

2 kommentarer

Under patent

2 svar till “Cloudbusting

  1. Bengt Staffas

    Sent om natten och utan lov har jag den gångna sommaren utfört mer omfattande experiment med kolsyrenö, i anslutning till sommarstället i dalarna. Ville bara nämna detta för kännedom till de som berörts…

  2. Ping: Pelle och Farbror Ottos uppfinning | PRVbloggen