Som man sår får man skörda

Väderstad Seed Hawk har presenterat världens största såmaskin, skriver Ny Teknik. Den har visats på Farm Progress Show i Kanada. Det måste ju vara världens enklaste sak att utveckla en sådan. Bara att ta en vanlig såmaskin och fläska på med en jättestor frötank. Eller..?

Vi frågar Magnus Thorén. Magnus Thorén är inte bara bonde. Han är patentingenjör också. Sveriges bästa, faktiskt, inom sitt område:

Magnus, vad är det för märkvärdigt med den här?

Det låter kanske enkelt att bara förstora upp en såmaskin om man bara har tillräckligt stor traktor, men det vill till att på en så stor bredd kunna få ned harvbillar/såbillar ungefär lika djupt på hela bredden.

”Såmaskin” ger 156 träffar i Svensk Patentdatabas. Bygger just den här maskinen på någon av de lösningar vi hittar där?

Många av de 156 träffarna på såmaskin i svensk databas är vidareutvecklingar av varandra. Till exempel finns ett flertal patentansökningar på single seeding, det vill säga att man matar ett frö i taget, i Väderstads fall med tryckluft.

Vilka typer av jordbruksmaskiner finns det? Hur kan en typisk jordbruksuppfinning se ut?

En typisk jordbruksuppfinning finns inte, inte ens typisk jordbruksmaskinsuppfinning. Det kan vara hur man sätter fast en harvpinne eller hur man styr utmatning för att passa jordbetingelserna.

Var i all världen sker utvecklingen?

Utvecklingen sker i alla länder där det finns stora jordbruksmaskinföretag, förutom i Sverige förstås, även i USA där flera stora finns (John Deere, Case m.fl.), i Australien, i Tyskland (Amazonwerke), men i en rad andra länder också.

Var hittar vi jordbruksmaskinerna i klasslistan?

Jordbruksmaskiner innefattar vanligen allt från jordbearbetning till och skörd och sådd, och då är A01B, A01C och A01D representativa, men pesticidbehandling ligger på andra klasser.

Avslutningsvis: Vad är det för skillnad på att harva och plöja?

När man harvar krafsar man i jorden och när man plöjer åstadkommer man en tilta där ytjorden har vänts ner. Harvtävlingar har mig veterligen inte funnits, men med nuvarande GPS-teknik skulle det vara intressant att se hur olika förare kör över fälten för att inte harva över samma ställe för sällan eller ofta. Men det dröjer nog inte ett decennium innan sådana operationer sköts förarlöst, och då blir ju tävlingen meningslös.

Tack Magnus!

Stefan Hultquist, enhetschef PRV

Fotnot:

Pesticid, eller bekämpningsmedel, är en kemikalie som är avsedd för att döda, förhindra framväxt av, eller på annat sätt reglera tillväxt av skadliga organismer. Bekämpningsmedel indelas av Kemikalieinspektionen i växtskyddsmedel respektive biocidprodukter. Växtskyddsmedel används i huvudsak inom jordbruket medan biocidprodukter används inom industrin.

Källa: Wikipedia

Kommentarer inaktiverade för Som man sår får man skörda

Under patent

Kommentarer inaktiverade.