Det ska vara kabelstickat i höst

Stickning har aldrig varit hetare. Superkreddiga Kultursöndag i DN listar fem böcker varje vecka och Carin Ståhlberg håller ”Ylle och bläck” av Celia B Dackenberg på en andra plats vecka 36. Nordiska museet ordnar ”Stickcaféer” – 5/9 på temat virkning och manlighet – och PRVbloggen nystar lite i immaterialrätten kring stickning.

Det stickas i stugorna. Och på Nordiska museet. (Som ju också har till uppgift att spegla vad som försiggår i stugorna.) Medan Tekniska museet kört sina Nördcaféer har Nordiska museet bjudit in till Stickcafé. Och så där fortsätter det året ut. Med tumme mitt i hand och som lätt arbetsskadad immaterialist triggar jag istället på skyddsrätterna:

Varumärken… är ju det första man kommer att tänka på. Varumärken på garn, varumärken på stickor. Och inte minst varumärken på färdigstickade kläder i handeln. Jag vill inte riskera bli jagad med eldgaffel – eller strumpsticka – av en samlad juristkår här så jag nämner inga produktnamn… 😉  Jag nämner Järbo, för det är ju bara en ort i Gästrikland. Hursomhelst, varumärken kommer alltid först och sist när man ska sälja en produkt på en marknad.

Patent då? Stickteknik klassas i huvudsak på D04B, enligt IPC-klasslistan, och till exempel stickorna på D04B 3/03. Enligt Lisa Sellgren – patentexpert och expert på stickteknik – söks det försvinnande få patent. Ännu så länge, ska vi säga, hypen är ju bara i sin linda. Och det är klart, rent tekniskt handlar det ju mest om kombinationer av aviga och räta.

– När det kommer till patent handlar det oftare om garntillverkning, snarare än stickmetoder, säger Lisa.

Det är nog så att patent är ett stickspår här.

Kan design vara något? Eller upphovsrätt på mönstren? Jag tänker tröjor och stickbeskrivningar. Vi ringer Anton! Anton Blomberg jobbar på Kundtjänst  och har telefonnummer 08-782 28 00.

Anton, omfattas stickbeskrivningar av upphovsrätten?

Om en stickningsbeskrivning skall omfattas av upphovsrätt krävs att det som skapats har en så kallad verkshöjd – det vill säga ett visst mått av originalitet och särprägel – och att verket ska komma från upphovsmannens personliga, skapande insats.

Visst finns det ett klassystem för design?

Ja, det heter Locarno. Klassningen finns till för att göra det enklare att hitta liknande mönster om man behöver göra en likhetsgranskning.

Var klassar jag stickade tröjor?

Om det är tröjans utseende man vill skydda så hamnar den i klass 02-02, men om det är själva mönstret på tyget man är ute efter att skydda är det klass 32-00

Är ”Pippitröja” skyddat varumärke?

Nej ”Pippitröja” är inte skyddat som varumärke. Dock är ”Pippi” registrerat varumärke för till exempel kläder.

Skulle jag kunna jag registrera ”Pippitröja” för att sälja enbart stickade tröjor?

I och med att ”Pippi” finns registrerat som varumärke för kläder så kan man inte få ”Pippitröja” registrerat. Det skulle anses som förväxlingsbart.

Tack Anton!

Till sist en uppmaning till dig som läser: Det finns en stickteknik som heter patentstickning. Jag har googlat järnet på den och hittat diverse mönster och kommentarer, men ingen entydig definition. Jag har också frågat runt lite, men det verkar som om många har ganska länge sedan syslöjden. Vet du något om patentstickning? Ta gärna upp en tråd om det i kommentarfältet!

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Image

Dagens outfit: Pippitröja by svärmor (foto: Anna Fanqvist)

Fotnot: Enligt Celia B Dackenberg (som är aktuell med boken ”Ylle och bläck”) ska det alltså vara kabelstickat i höst, med flätor, gärna egenhändigt producerad. Dackenberg föreslår till exempel mönstret till Werner Aspenströms röda tröja.

Fotnot II: Pippitröjan (bilden) är alltså inte kabelstickad!

Fotnot III: Inte endast Pippi pippitröja bära. Vi som sett Emilfilmerna vet att även Alfred i Lönneberga har den vita tröjan med röd och blå sicksackrand.

8 kommentarer

Under immaterialrätt

8 svar till “Det ska vara kabelstickat i höst

 1. kerstin

  härligt att stickning är i ropet igen. jag tror patentstickning är en teknik som gör tröjan lite grövre/tjockare/fylligare än vad den skulle blivit än om man stickar bara ”vanligt”. jag hittade en länk som beskriver hur man gör:
  http://soanpysslar.blogspot.se/2007/11/helpatent.html

 2. Stefan Hultquist

  Tack Kerstin! Ja, det verkar som om man ”lyfter maskorna” på något vänster. Bra länk! Fortsätt gärna tipsa!

 3. Stefan Hultquist

  Jag hade kontakt med Soili Andersson i helgen. Soili driver ”Soans pysselblogg” som Kerstin refererar till. Enligt Soili är alltså (som också framgår av länken):

  Helpatent=
  Varv 1: kantmaska,*1 omsl.lyft nästa m avig utan att sticka den,1 rm*.kantm.
  Varv 2: kantm.*1 omsl,lyft nästa m avig utan att sticka den,sticka första varvets omsl och den lyfta m rät tills.* kant maska

  Halvpatent=
  Varv 1 : bara räta maskor.
  Varv 2 : stickas som i helpatent.

  Man kan naturligtvis kosta på sig att resonera lite runt vad ett ”halvt patent” skulle kunna motsvara: Patent med skyddstid på 10 år? Patent i vissa distrikt, till exempel i Götaland? Patent på en halv metod? Vi bryter där.

  Därmed har vi sytt ihop ämnet stickning! Tack alla ni som bidragit!

 4. Sofie W

  Å, vad bra med stickning på PRV-bloggen!

  Författaren till den fina boken ”Ylle & bläck” heter Celia B Dackenberg. Om man ska vara petig… Och det ska man ju.

 5. Helena

  Pippimönstret är också trendigt!
  Satt och bläddrade i en vi i villa-tidning härom dagen. De konstaterar att fiskarmönster är helt rätt i höst, inte bara i form av Pippi-tröjor. Mönstret återfinns på mattor, kuddar och sängkläder! (http://viewer.zmags.com/publication/5d3b0ae6#/5d3b0ae6/44 sid 44)

 6. Kul att ni ”pratar” stickning även här:-)

  Vill tillägga att den sk Pippitröjan egentligen är en gammal fiskartröja.

  Skall man vara petig heter det egentligen inte kabelstickning, det är någon konstig översättning från engelskans cable, det heter flätstickning.

  När vi är inne på språk så kan den nyfikne få veta att patentstickning heter brioche på engelska.

  Det finns även något som heter fuskpatent, det har jag alldeles nyligen lärt mej:-).