I onsdags Växjö – snart Linköping

Vilken fart det är i Kronoberg! Det har det självklart varit även på tidigare nedslag som Innovationskraft Sverige har gjort (se Gävleborg och Norr- och Västerbotten), men varje region har sina unika fördelar och dem är man bra på att lyfta fram.

Samlas kring innovation
Nära 300 personer var samlade i Växjö i onsdags för att diskutera innovation, och välpassande hade dagen getts en innovativ inramning. Delvis det faktum att hålla en innovationshelg på en onsdag, men framförallt den vackra, innovativa, småländska gestaltningen där man lyft fram gamla kända kännetecken på ett nytt spännande sätt utgjorde en utmärkt inramning. Det som ger kraft åt och framtidstro efter dagen är att aktörer från alla olika samhällssektorer samlas kring frågan. Vi ser representanter från regionens näringsliv, offentliga aktörer och universitet, och utöver dessa även representanter från nationella aktörer som näringsdepartementet och myndigheter.

Det här med att göra saker som börjar på sam, såsom samlas, är också något som lyfts fram mycket. Jag tror att det är Harald Eide, som med sin inspirationsföreläsning sätter fingret på att vi behöver ha samsyn, samarbeta, samverka med mera. Och sam- blir som ett ledord för dagen. Som ett av de positiva exemplen på detta annonserar 11 aktörer inom innovationsstödssystemet att de har bestämt sig för att samsas om innovatörerna i regionen och hjälpas åt att peka dem till rätt aktör för att på så sätt alltid hjälpa dem framåt.

Förädlad tradition
Det är också mycket intressant att få ta del av de exempel som lyfts fram på hur man tar till vara och förädlar det som finns i regionens tradition, på samma sätt som med dekorationerna av lokalen. Vi får exempel på hur kunskapen i den småländska glastraditionen kan utnyttjas till att ta fram nya intelligenta material. Hur trasmattor kan bli en efftertraktad inredningsdetalj som går som smör på export. Hur småländska barnmorskor som är vana att reda sig (som det heter på småländska) blir trötta på arbetsverktyg som inte fungerar och utvecklar det de behöver själva. Hur ett företag gjort innovation av småländsk dimma genom att ta in den i motorrum för att förhindra bränder. Och mycket mer.

Ökat kunskapsinnehåll
I Kronoberg har man valt ut strategiska områden att fokusera på. En av de saker Kronoberg som region har valt att fokusera på är att klättra i kunskapsstegen, att skapa mer kunskapsinnehåll i det man producerar. Vilket de exempel vi fick under dagen också gav prov på. Vi på PRV ser fram emot att hjälpa till att vara ett stöd när det gäller att ta hand om de tillgångar som det ökade kunskapsinnehållet skapar, de immateriella tillgångarna!

Vi också ser fram emot att få ta del av hur Östergötland samarbetar arbeta med förutsättningar för innovation under vecka 45, den 6 november när Innovationskraft Sverige landar i Linköping. Inte minst nu när den nationella innovationsstrategin har lanserats, och det verkligen är dags för regionerna att utifrån sina förutsättningar se till att orden i strategin blir till verklighet.

Cecilia Hessel, projektledare PRV

1 kommentar

Under innovation

Ett svar till “I onsdags Växjö – snart Linköping

  1. Ping: Välvilliga Öschöttar | PRVbloggen