Vad tror du om framtiden?

Programmet Karlavagnen i P4 ägnade fredagen åt uppfinningar. Cecilia Hessel från PRV pratade trender med Peter Wahlbeck. Och vi spinner vidare. I kommentarfältet nedan vill vi ha din uppfattning. Vad handlar morgondagens uppfinningar om? Vilken är tekniken? Vad har vi för problem kvar att lösa?

Det är nog inte en vågad gissning att kommunikation fortfarande är i ropet. Människans vilja att bli sedd, hörd och bekräftad, liksom våra behov till omvärldskoll (eller skvaller) lirar med utvecklingen på tele- och dataområdet. Men telefonerna ser inte ut som idag och själva datorburkarna kanske är borta?

Skador och sjukdomar fortsätter efterfråga uppfinningar. Vi lever längre och drömmer om ännu längre liv. Oavsett sjukdomarna blir fler eller färre i framtiden – och oavsett exponeringen mot smittkällor ökar eller minskar – kommer längre liv att medföra större exponering mot smittkällor över tiden. Precis som också skaderisken ökar med en längre livstid oberoende av risknivå. Kort sagt: Vi lever längre för att vi undkommer vissa åkommor, men får andra för att vi lever längre. Vad som nu blir höna och ägg här.

Det behövs alltså skarpare diagnostiseringsmetoder, fler mediciner, klurigare kirurgi och finurligare ortopedi. Frågan är vad som är den övre åldersgränsen? Hinner vi ikapp? Det lär krävas en hel del innovations- och uppfinnarkraft.

Ett tredje område måste vara miljön. Oljan räcker kanske 40 år till. Med energieffektivare hus, snålare fordon och nya fyndigheter kanske man säger 40 år också om 40 år. Men oljan kommer att ta slut. Och behovet av att flytta runt varor mellan producenter och allt fler konsumenter kräver fler transporter.

Lägg därtill en utbredning av välsituerade och frigjorda människor som självklart vill ut och resa. För affärer eller nöjen. Eller bara som ekonomisk stimuli. Dagens transportmetoder och bränslen lämnar en del övrigt att önska. Miljöområdet rymmer en hel uppsjö problem som väntar på bättre lösningar.

Det här är ju bara spekulationer. Vad handlar morgondagens uppfinningar om? Vad tror du? Välkommen att kommentera och debattera nedan!

Stefan Hultquist, enhetschef PRV

5 kommentarer

Under innovation

5 svar till “Vad tror du om framtiden?

 1. En av de viktigaste uppfinningarna inför morgondagen är att hantera idén och kommunicera ut den på rätt sätt. Att kanalisera ut idén genom 2100 tjänstemän som hanterar innovationer fungerar idag dåligt.
  Vad gör man när man sitter på ca 60 framtidsidéer och har små ekonomiska medel driva dem, samt risken att de omedebart kopieras av driftiga affärsmän med ekonomiska muskler?

  • Stefan Hultquist

   Hej Ranold!
   Jag kan förstå din frustration. Är det stödsystemen du upplever brister i, eller är det något som vi på PRV kan bli bättre på? Ge oss gärna tips på hur vi kan hjälpa och stötta!
   Stefan

   • Det finns många förbättringar som kan göras. Från PRV:s verksamhet kan t.ex. ytterligare redovisning av trender åskådliggöras.

 2. Stefan Hultquist

  Tack Ranold!
  Jag lämnar din input vidare till vår controllingfunktion!
  Stefan

 3. Ping: Pelle och Farbror Ottos uppfinning | PRVbloggen