Välvilliga Öschöttar

Innovationscirkusen har kommit till stan. Linköpings stad alltså. Du har tidigare kunnat läsa om Innovationskraft Sveriges turné här på PRVbloggen. Nu var det min tur att få förundras över all vilja till förbättring som finns, inte minst i Östergötland. Beslutsfattare från olika håll; regionalt, storföretag, universitet osv, berättade om sina önskemål för hur innovationsklimatet ska vara. Moderatorn avkrävde dem dessutom löfte om en sak de ska ha gjort till nästa års turné. Ett löfte, som återkom under dagen, var att ge entreprenören ett incitament att starta och driva ett företag kring sin idé. I klartext tolkar jag det som att man måste kunna tjäna pengar om man satsar på ett företag kring en idé.

Grogrunden för att lyckas förverkliga företagsdrömmar verkar, som Cecilia skrev, vara samarbete. En idéskapare behöver en entreprenör, som kan ta idén vidare och göra pengar av den, strukturera och driva ett företagare. Men entreprenören behöver också idéskaparen för att ha något att utgå ifrån. Fick fick träffa Tomas Ahlström som berättade hur han älskar att sitta på ett fik med några polare och krafsa ner lysande idéer på en servett. När innovationen blivit grunden till ett företag tycker han att det är för mycket folk, säger upp sig och drar vidare. Troligen till nästa fik.

En annan tankeväckande presentation var när Jan Hederén från Ericsson berättade om den exponentioella hastighet som antalet mobila användare växer med. Och telefonen är inte bara en telefon längre. Dagens smart phones är minst lika välutrustade som en laptop var för några år sedan. När man tillförde kameror till telefonen var det måga som skakade på huvudet. Nu har kameratillverkare det lite tufft, eftersom vi fotar med ”telefonen” istället.

Ett Linköpingsföretag, Agricam, vill hjälpa kor slippa juverinflammation. Genom att fotografera juvret med en värmekamera kan man på ett tidigt stadium upptäcka sjukdomen och ge kon liniment. Tänk vad mycket medicin och kor ur drift man spar på detta! Här kan du se hur deras patent ser ut.

Landshövding Elisabeth Nilsson berättade för oss tillresta vad hennes region är extra bra på. Hon nämnde då flygbranschen, livsmedelsteknik, miljöteknik och medicinsk teknik. Ett exempel på det senare är företaget Sectra, där man utvecklar ett virtuellt operationsbord. Det låter som framtid för mig, men är verklighet i Östergötland.

Anna Lundqvist, patentingenjör PRV

Kommentarer inaktiverade för Välvilliga Öschöttar

Under innovation

Kommentarer inaktiverade.