Vilka väggar väljer du i vinter?

Snart faller första snön och det är så dags att se om sitt hus. För en tid sedan tog PRVbloggen en titt på olika system för uppvärmning. Värmen är ju själva mjukvaran, men utan stabil grund och rediga väggar blir det kallt. Vi har träffat Anders Toll, patentingenjör inom anläggning och till fritids byggnadssnickare.

Anders, granskar man byggteknik i gängse databaser? Tar du också en sväng på Byggmax av och till?

Det blir sökande i många olika databaser. Dels de patentdatabaser vi köper in till PRV – men det finns också många kluriga uppfinningar som kanske inte är patentsökta utan bara publicerade på hemsidor etc. När man söker på Internet får man vara lite försiktig så att man på intet sätt röjer känsliga söksträngar.

Som amatörrenoverare blir det många svängar till Byggmax eller några av de andra stora varuhusen. Kanske inte för att hitta mothåll, men man glömmer ju alltid att köpa något som man inte tänkte på!

Jag inser att byggteknik spänner över ganska många områden – från grundläggningspålning till skorstenskåpor. Kan du ge några exempel på heta IPC-klasser där det patentsöks mycket?

Det är precis som du beskriver, allt från golv till tak. Det är nog inget område som är särskilt mycket hetare än något annat, inte som patenteras i alla fall. Byggtekniken ligger under E01-E06 i den internationella klasslistan (IPC).

Låt säga att jag vill bygga eget. När man bläddrar runt i småhusfirmornas trycksaker inser man att det kan skilja ganska mycket i standard på inredning, men även i själva husens konstruktion. Om jag sitter med en tomt och en byggrätt, törs jag beställa ett kataloghus? Vad bör jag tänka på?

Det är klart att man kan beställa ett kataloghus tycker jag. Jag är ingen expert, men jag antar att ett kataloghus är billigare än ett arkitektritat hus. Däremot ska man väl fråga sig om ett kataloghus passar just dig och dina önskemål.  En viktig aspekt är också att huset ska passa på tomten, byggnadstekniskt och estetiskt.

Vad det gäller tomträtten så erbjuder de flesta kommuner tomträttsinnehavaren att friköpa sina tomträtter. Det ska man nog väga in i den totala kostnaden när man bygger huset kontra avgälden (avgiften) per år. Tomträtten upplåts på lång tid, ofta minst 40 år och avgälden regleras ungefär vart 10:e år.

Om jag istället väljer att köpa ett gammalt hus, är det så att jag alltid måste dränera om grunden på ett 40-talshus? Byggdes det överhuvudtaget hus på den tiden med tekniker som gjorde att man slipper dränera om?

Du behöver nog inte göra om dräneringen om säljaren precis har gjort det… tänkte jag först, men då kom jag på att en kompis till mig som precis har gjort en ny dränering till sitt 40-talshus. Den förre ägaren hade gjort det så dåligt att allt fick göras om. Inte så kul.

Man bör kolla om dränering är gjord i närtid, och på ett bra sätt. Huset kan ju också stå i sådan terräng där risken är större för vattenskador. Står huset högt på en bergshäll behövs nog ingen ny dränering. Det är från fall till fall helt enkelt.

Vilken grund ska man förresten välja? Isolerad platta på mark verkar ju vara vanligt, men finns det alternativ, till exempel krypgrund eller plintgrund? Är det här kanske ett ställe där man ska satsa lite mer pengar, relativt sett?

Som du säger är det vanligast med platta på mark idag, men plintgrund förekommer också. Vissa påstår att plintgrund är det billigaste sättet att bygga grund på då monteringen är gjord på en dag och du slipper eventuell bergsprängning. Plintgrund är även bra vid kuperad terräng.  Dessutom minimerar du risken för fuktproblem tack vare den goda ventilationen. Även krypgrund byggs idag och är ett billigare alternativ till platta på mark.

Det pratas mycket om passivhus. Jag antar att det handlar om att lösa en ekvation med variablerna ”pris per byggd kvadratmeter” och ”pris per uppvärmd kvadratmeter över tid”. Vi får väl anta att passivhus kommer att bli vanligare i framtiden. Vilka problem – ser du – återstår att lösa?

Byggbranschen är väl känd för att vara traditionell och trög när det kommer till nya material och nytt sätt att bygga. Tekniken finns där, men problemet är väl att den ska användas och att det ska finnas ekonomi i att använda den.

Det sägs att pannrummen och skyddsrummen har legat till grund för det svenska pingisundret. Utan dem hade vi inte haft storheter som J-O, Äpplet och Jörgen Persson. Varför bygger ingen riktig källare nuförtiden?

Jag antar att när man bygger idag vill man ha möjlighet att inreda och faktiskt bo i de flesta rummen, undantaget garaget. De källare som J-O och c:o spelade i var väl just bara källare och inte inredda. Fram till år 2000 utgick bidrag för den som byggde förstärkt källare eller cykelrum som kunde användas som skyddsrum i krigstid. Det är ju också svårt att isolera en källargrund från fukt. Sedan är det dåligt med dagsljus där nere också.

Spelar du själv pingis?

Självklart spelar jag pingis! Vi har faktiskt ett pingisbord här på PRV som används efter jobbet någon gång ibland. Och ja, bordet står i källaren!

Tack Anders!

Stefan Hultquist, enhetschef PRV

Kommentarer inaktiverade för Vilka väggar väljer du i vinter?

Under patent

Kommentarer inaktiverade.