Larmar och gör sig till

Det hade naturligtvis varit frestande att gräva efter patent på tomtar och adventsljusstakar så här års, men PRVbloggen tar det säkra före det osäkra och byter istället batterier i brandvarnaren. Metro skrev förra veckan om tonsättaren Anders Linds brandvarnarkonsert som sätts upp på Norrlandsoperan den 14 december.

Anders Lind har byggt ett instrument bestående av brandvarnare, brandklockor och sirener. Som framgår av Metro kommer det att vara en slagverkare som går lös på detta – får man gissa – friskt larmande ekipage.

PRVbloggen visar inför helgerna åt alla en god vilja och slår ett slag – eller i vart fall byter ett batteri – för en fungerande brandvakt därhemma. Skriv upp det på en post-it så att du inte glömmer!

Lars Jakobsson, patentingenjör inom mätteknik på PRV och ordförande i klassningsnämnden, kommer det många ansökningar på brandvarnare?        

Hittills i år har det inte kommit någon, men dessförinnan kom det några per år. Under senaste tioårsperioden har det kommit in ca 25 stycken.

Varifrån kommer ansökningarna, finns det svenska företag aktiva?

De flesta ansökningarna kommer från privatpersoner. Några enstaka företag förekommer ibland, till exempel Firefly AB och Björnax AB, som båda har brandlarmrelaterade ansökningar.

Hur klassar man brandvarnare enligt det internationella klassystemet IPC?

Brandvarnare klassas på den stora larmklassen G08B – bland allt som har med larm att göra. Beroende på vilken typ av brandlarmsdetektor det handlar om så finns det ett stort antal undergrupper på klassen.

Det finns brandlarm som reagerar på hög temperatur, på värmestrålning, på rök eller farliga gaser. Det finns mekaniska brandlarm (exempelvis bimetallelement som sluts vid hög temperatur) samt elektriska och optiska larm med batteri. De optiska larmen skickar ut ljus och känner av om det blir reflektioner från rök i en mätkammare inne i brandvarnaren. De elektriska – som är vanligast – reagerar på gaser i en jonisationskammare.

En nackdel med brandvarnare är att man måste ha sin hörsel i behåll. En lösning på det finns svenskt patent SE 533292 där brandvarnaren sänder ut ljusstrålar mot väggar, golv och tak så att icke-hörande personer får vetskap om brand.

En annan nackdel med brandvarnare är dess fastsättning i tak. En lösning på detta beskrivs i SE 512409 där brandvarnaren sätts fast runt en lampsladd som hänger ner från taket.

Många bränder har uppstått kring skorstenar. SE 532285 beskriver hur man mäter temperaturen på utsidan av skorstenen i anslutning till byggnadens bjälklag, där skorstenen har sin genomföring. Larm ges då det blir för varmt.

Vad tror du om framtiden? Kan du se några trender inom brandväkteriet?

Brandvarnare kommer alltid att behövas och nytt batteri till dessa behövs också varje år. Gör det till en vana att byta batteri, förslagsvis 1:a advent varje år!

En trend inom alarmområdet är trådlös överföring av larmsignaler till mobiltelefon eller larmcentral. Detta gäller även för brandlarm.

Vad har du själv för brandvarnare?

Jag har sådana som reagerar på gaser i en jonisationskammare. Man kan ha en brandvarnare i proppskåp, läste jag, eftersom brand kan uppstå och starta där.

Tack Lars!

Stefan Hultquist, enhetschef PRV

Mitt sista inlägg

Det här var mitt sista inlägg. PRVbloggen står inför en modernisering och ny organisation. Nya vassa skribenter har gjort entré och fler väntar i kulisserna. För egen del väntar föräldraledighet. Jag passar därför på att tacka för mig!

Ett varmt tack till kollegerna:

Leif Brander, Ingrid Eklund, Carolina Gomez Lagerlöf, Lisa Sellgren, Anton Blomberg, Patrik Rydman, Fredrik Wahlin, Jens Waltin, Henrik Andersson, Lars Jakobsson, Agneta Seidel, Vapengruppen, Emma Hedlund, Calle Fröderberg, Pelle Winberg, Niels Rasmussen, Patentexpertrådet, Andreas Westberg, Krzysztof Kwiatkowski, Anders Bruun, Magnus Thorén, Tomas Erlandsson, Christian Rasch, Henrik Eriksson, Anders Toll, Dyveke Frimodt, Cecilia Hessel, Anna Engquist, Anna Fanqvist, Tobias Selin och Stina Lilja.

Tack också Peter Stålnacke och farsan!

Sist men inte minst: Tack alla ni som läst!

Alla inlägg finns här!

Vi ses!

Stefan

ps. Jag finns kvar i kommentarfälten ännu en tid!

4 kommentarer

Under patent

4 svar till “Larmar och gör sig till

 1. Klart läsvärt blogginlägg! Vi brukar själva skriva lite på http://www.SvenskaAlarm.se om brandvarnare och tipsa. Dock behöver inte våra kunder tänka på att byta batteri för brandvarnare ingår som standard i våra smarta larm, och där håller larmsystemet koll på när batteriet börjar bli dåligt, för precis som du skriver så glömmer många faktiskt att kolla batteriet…

 2. Peter Stålnacke

  Tack själv Stefan
  Ser fram emot ev returmatch,
  Som pk ständige ordförande så kanske det är dax för ett årsmöte. 🙂

  • Stefan Hultquist

   Nu blir jag helt rörd! Oj! Nästan gråtmild.
   Vi har ju inte setts på 20 år… Vi måste definitivt ta en returmatch!
   Hoppas allt är bra med dig!
   pk:s lokal finns kvar, även skylten på dörren!
   /Stefan

   • Peter Stålnacke

    Får se om det blir en tur hem till
    S-hamn under julen eller strax efter.
    Bara så du vet så är mitt hockeyspel inte dammigt