Affärsrådgivare samlas på kurs

Wordmap

Idag har vi en heldagskurs för rådgivare som arbetar med företagare, innovatörer och kreatörer. Vi pratar om affärsstrategisk hantering av immateriella tillgångar. Hittills har Markus Dahlberg från PRV talat om vad vi egentligen menar med immateriella tillgångar. Deltagarna delades in i grupper och fick ta sig an något av följande områden: Licenser, avtal, domännamn, företagshemligheter, upphovsrätt, design, patent och varumärken. Sådant som kom upp under diskussionerna var bland annat:

”Paradoxen med att du behöver patent för att få investerare och investerare för att få patent.”

”Sekretessavtal är en viktig del för små företag men ofta är det svårt för dem att veta vad de skriver under.”

”Företagshemligheter är vanligt bland tillverkningsprocesser, algoritmer, recept, produktionsmetoder, materialsammansättningar, kundregister och annan mjukvara”. 

”Designskyddet är en bra marknadsföringsmetod. Då har man åtminstone ett papper på att någonting är skyddat och då kanske man börja bygga avtal på det.”

Just nu talar Bo Möllstam från Synergon om att immaterialrätten är ett fundament för ett fungerande innovationssystem. Han visar bland annat en graf om hur mycket längre och högre ett företags ekonomiska avkastning blir genom immateriella rättigheter så att plagiatörer hindras på marknaden. Konkurrensfördelen blir betydligt större.

Direkt i morse när deltagarna kom frågade jag flera av dem vilka tre ord som kännetecknar dem i sin roll som rådgivare. Positiv, nyfiken och coachande var tre frekvent förekommande svar. I ordmolnet ovan ser du samtliga ord som kom upp.

Följ dagens rådgivarkurs direkt på Twitter: #ipdialog

/Stina Lilja, PR-ansvarig på PRV

4 kommentarer

Under design, immaterialrätt, patent, upphovsrätt, varumärke

4 svar till “Affärsrådgivare samlas på kurs

 1. Stig Fölhammar, STIFOL

  Var vänlig och plocka bort mig från Er sändlista. Jag vill inte ha fler e-mail från PRV.

 2. Stig Foelhammar

  Var vnlig plocka bort mig frn Er sndlista. Jag vill inte ha fler e-mail frn PRV.

  Date: Tue, 4 Dec 2012 09:35:41 +0000 To: stigfoelhammar@hotmail.com

 3. Stina Lilja

  Hej Stig!
  Jag har tyvärr inte möjlighet att ta bort dig från sändlistan, det behöver du göra själv. I slutet av e-postmeddelandet finns det en text med en hyperlänk: ”Unsubscribe or change your email settings at Manage Subscriptions”. Klicka på den och sedan klickar du på ”Unfollow”.
  Vänligen Stina

 4. Ping: Bolagsam Affärsrådgivare samlas på kurs | Bolagsam