Bockens Julmust och läskens historia

I Njurunda – en mil söder om Sundsvall – ligger Vasa Bryggeri. Bryggeriet framställer klassiska läskedrycker – starka varumärken – som till exempel Trocadero och Portello. Eller den så högaktuella julmusten. Bockens Julmust, såklart. Läsk är en svensk uppfinning.   

bocken

Foto: The Mike

Att försäljningen av Coca Cola minskar med hälften så här års, liksom att endast två personer känner till receptet på julmust, brukar man kunna läsa här och där. Men visste du att läsken är en svensk uppfinning?

Torbern Bergman, professor i Uppsala, lyckades 1771 framställa kolsyra på konstgjord väg. Att bara upptäcka kolsyran hade naturligtvis inte varit att betrakta som en uppfinning i patentmening, men Bergman hittade alltså en industriellt tillämpbar metod för att framställa kolsyra, eller luftsyra, som han kallade den. Bergman brukar kallas den svenska läskedryckens fader.  

God Jul önskar Julbocken!

Kommentarer inaktiverade för Bockens Julmust och läskens historia

Under immaterialrätt, varumärke

Kommentarer inaktiverade.