EU-patent, ett steg in i framtiden

Så har då EU tagit ytterligare ett steg närmare införandet av ett patentskydd för nästan hela EU. 25 av EU:s medlemsstater kommer, när allt är klart ha ett gemensamt patentskydd. Ett stort steg för EU och Europa även om inte alla 27 staterna är med.

I framtiden kommer det bli enklare och billigare att få patentskydd i Europa och framförallt inom EU. En ansökan, ett behandlingsförfarande och ett patent som täcker 25 länder. Och om du behöver försvara dina rättigheter ska det finnas ett domstolsförfarande gällande för alla EU:s länder.

Det finns de som tycker det här är jättebra och de som inte alls är nöjda – och som vanligt hade båda delvis rätt. Jag är säker på att vi under den närmaste tiden kommer att få höra och se båda framföra sina åsikter. Själv tror jag att det på sikt kommer skapa stora fördelar för Europa och europeiska företag, men jag tror att det kommer ta 5 – 10 år innan det enhetliga patentskyddet är fullt etablerat, implementerat och inte minst accepterat av de som vill ha ett patentskydd i Europa och EU. Först finns det många frågor om ännu inte har besvarats och sedan ska de 25 länderna acceptera  och nationellt implementera ramverket. Sedan ska allt börja fungera och sist men inte minst ska man få förtroende för ett nytt system och fullt ut acceptera det. Eftersom vi människor är konservativa av oss kommer hela processen ta lite tid men jag tror att om 10 år kommer man undra varför det var så många som var tveksamma hvarför deltog så lång tid att få allt på plats. Det ska bli spännande att se vad som händer och inte minst se om jag har rätt.

Tidigare i veckan skrev Tobias Selin om EU-patentet.

/Susanne Ås Sivborg, Generaldirektör på PRV

Kommentarer inaktiverade för EU-patent, ett steg in i framtiden

Under patent

Kommentarer inaktiverade.