En möbelformgivare undrar om patent

“ Jag är möbelformgivare och har arbetat med att utveckla ett bord under en längre tid. Konstruktionen har hela tiden förbättrats och nu har jag hittat den bärande idén. Min senaste prototyp vill jag gärna visa upp på möbelmässan för att attrahera en affärspartner som är beredd att ansvara för produktion och försäljning. Jag har ännu inte sökt designskydd i Sverige, men det tänkte jag göra. Tidigare har jag sökt designskydd för andra möbler och det är lätt att göra på egen hand och inte särskilt dyrt. Mina ritningar har jag skickat till mig själv i ett rekommenderat brev för att kunna visa min upphovsrätt om någon kopierar min lösning. En kollega i branschen tipsade mig om det. Jag vet inte om det har någon betydelse, men det skadar i alla fall inte.

Nu undrar jag om mitt bord skulle kunna bli ett patent?

Jag har aldrig sökt patent förut och min lösning känns unik. Bordskonstruktionen består av en teknisk lösning som jag själv aldrig har sett tidigare och bordet är lätt att låta tillverka och mångfaldiga. Är patentering något för mig. Vad tror du? “

Rådgivarens korta svar:

 1. Stopp. Visa inte ditt bord på möbelmässan innan du vet om du vill söka patent. Då förstör du nämligen nyhetsvärdet och patent är i princip inte längre möjligt att få. Detta är mycket viktigt för dig att känna till.
 2. Innan du går vidare med en patentansökan är det bra att låta göra en tekniköversikt för att få en första bild av om din lösning verkligen är ny och lämpar sig för patent. Om så verkar vara fallet…
 3. Fundera över ditt affärsstrategiska upplägg. På vilka marknader i världen är det sannolikt att du ska du sälja ditt bord?
 4. Innan du pratar med någon om din lösning ska du se till att teckna ett sekretessavtal. Det finns avtalsexempel att ladda ner hos t ex Svenska uppfinnareföreningen.
 5. Sök professionell hjälp av ett patentombud för att diskutera dina möjligheter och för att få ett så heltäckande och rätt skydd som möjligt på de marknader där du ska agera.
 6. I Svensk Patentdatabas kan du ta del av patentskrifter för t ex bord. Läs gärna och bekanta dig med det särskilda sätt att skriva som är typiskt för patent och patentkrav. Det ger dig en grundförståelse för hur man formulerar en patentansökan. Se olika patent för bord i Svensk Patentdatabas.
 7. Överväg att söka designskydd (mönsterskydd) och se till att du väntar med det till efter att du har lämnat in din patentansökan, så att du inte förstör dina möjligheter till ett patent. Att uppfinningen är ny är en av de aspekter som är avgörande för att kunna få ett patent. Du kan också begära att PRV hemlighåller din mönsterskyddsansökan i högst sex månader från ansökningsdagen.
 8. Överväg att dessutom söka varumärkesskydd.
 9. Som formgivare är du kanske medlem i organisationen Svensk Form?
  Deras rådgivning i immaterialrättsliga frågor är direkt skräddarsydd för frågor som dina.
 10. Har du ytterligare frågor kontakta gärna PRV

Länktips:

Patent (avgifter, e-tjänster, blanketter, broschyrer med mera)
Design ( mönsterskydd – avgifter, e-tjänster, blanketter, broschyrer med mera)
Varumärke (avgifter, e-tjänster, blanketter, broschyrer med mera)
Upphovsrätt

Observera:

Ovanstående dialog är exempel på en vanlig immaterialrättslig frågeställning hos en möbelformgivare. I vårt svar har detaljer som är relevanta för vissa situationer utelämnats för att göra råden klara och tydliga. Råden kan därför inte vara mer än ungefärliga eftersom faktorer och förutsättningar varierar betydligt från fall till fall. Läsarna uppmanas därför att söka fördjupad professionell rådgivning för sina immaterialrättsliga frågeställningar om affärsstrategisk IP-strategi och patentering.

/ Anna Engquist, webbansvarig på PRV

3 kommentarer

Under patent

3 svar till “En möbelformgivare undrar om patent

 1. Malin Mohr

  Hej Anna!
  God fortsättning!
  Tack för omnämnandet i senaste blogginlägget.
  Vi syns på torsdag.
  Hälsningar
  Malin
  ……………………………………………………………………………………………………….
  Svenska Uppfinnareföreningen | SUF | Malin Mohr | Sandelsgatan 21 | 115 34 STOCKHOLM
  Tel 08-545 164 76 | Mobil 073-635 93 50 | Twitter twitter.com/uppfinnaren | Facebook facebook.com/Uppfinnare
  ________________________________

 2. Ping: Formgivna patent | PRVbloggen

 3. Ping: Bolagsam En möbelformgivare undrar om patent | Bolagsam