Formgivna patent

Bild1

För några dagar sen gjordes ett blogginlägg om möbelformgivning och patent. Så jag tänkte passa på att visa lite exempel på kända möbelformgivare använt sig av just patent för att skydda sina konstruktioner. Tycker själv att det är väldigt spännande att se hur de beskrivit sina föremål i patentskrifterna och undrar lite hur de tänkt kring bilder och annat, om de överhuvudtaget tänkt.

En formgivare som finns väl representerad i patentdatabaserna är den danske formgivaren Verner Panton. Här finns exempel på hans patent, bland annat finns ett patent som hör till hans lampa Flower Pot. Men även andra av hans föremål finns beskrivna. Det finns ett digitalt museum på www.vernerpanton.com om man vill lära sig mer om honom.

En annan formgivare som finns representerad i patentdatabaserna är amerikanen Charles Eames, bland annat finns hans sittmöbel för flygplatsen O’Hare beskriven i ett patent.

Vad som är intressant med båda dessa formgivare är att eftersom de var så nyskapande i sin form ofta var tvungna att hitta nya konstruktionsmetoder för att kunna producera föremålen, kanske är det därför som de finns patent i deras namn.

Nu är det ju så att patenten har löpt ut, men det betyder inte att deras alster är oskyddade. Upphovsrätten finns ju kvar, för de delar av deras föremål som anses vara konstnärligt skapande.

En annan sak som är viktig att nämna när man pratar om formgivning och immaterialrätt, är att även om vi i Sverige mest tänker på form när vi hör ordet design, så är det ju så att det engelska ordet design kan betyda båda form och konstruktion, eller kombinationen av dem. Det blir därför viktigt att komma ihåg att designskyddet  är ett rent formskydd, dvs. det skyddar inte funktion eller teknik. Läs gärna mer på www.prv.se

/Lisa Sellgren, patentingenjör PRV

1 kommentar

Under immaterialrätt

Ett svar till “Formgivna patent

  1. Ping: Bolagsam Formgivna patent | Bolagsam