Rekordmånga vill byta efternamn

Under onsdagsmorgonen blev jag intervjuad på Nyhetsmorgon i TV4 och pratade om att PRV fick in rekordmånga namnansökningar under 2012. En central orsak till den ständiga ökningen beror på individualiseringen som sker i samhället. En annan orsak är att man vid giftermål vill markera en nystart för den nya familjen, vad gör det bättre än ett nytt efternamn? En majoritet av våra namnsökanden bär, innan bytet, ett -son efternamn. De nybildade efternamnsansökningarna har under en rad år ökat. I dag har vi cirka 1 800 ansökningar på ett år.

Det är de nybildade efternamnen som blir unika för en ny familj. Dessa efternamn genomgår en granskning som visar att de verkligen är unika. I intervjun nämnde jag fyra punkter av totalt tolv som vi granskar nybildade namnförslag mot. En granskning innehåller flera element, bland annat:

Vi påbörjar alltid granskningen av ett nybildat efternamnsförslag med att titta på redan befintliga efternamn och lätt förväxlingsbara efternamn. Vi granskar även mot firmor, varumärken, beteckning på stiftelse och ideella föreningar. Ett nybildat efternamn får inte vara ett allmänt känt utdött efternamn eller ett allmänt känt utländskt efternamn. Det är heller inte möjligt att ta en titel på någon annans litterära eller konstnärliga verk som nybildat efternamn. Vill man söka ett dubbelnamn som nybildat efternamn får man komma på ett nytt namnförslag för de godkänns inte. Som förnamn kan städer godkännas, men inte som nybildat efternamn. Förnamn som är att betrakta som förnamn godkänns inte som nybildade efternamn. Slutligen när det gäller hinder mot godkännande av nybildade efternamn godkänns inte förslag som kan väcka anstöt eller leda till obehag för bäraren. Det finns en punkt som tidigare var ett hinder, men det används nästan inte längre. Den punkten är att ett nybildat efternamn ska ha en bildning, uttal eller stavning som är gångbar i Sverige.

Det var en snabb genomgång av hindren mot att godkänna ett nybildat efternamn. Dessa hinder har som sagt var inte hindrat att det varje år blir fler och fler som vill, och söker, ett nybildat efternamn inför exempelvis en vigsel.

Funderar du på att byta ditt efternamn? Ta kontakt med oss först för att kontrollera att det namn du vill söka är sökbart. Du kan söka genom att använda vår nya e-tjänst – elektronisk ingivning – vid ansökningstillfället.

/Mattias Benke, personnamnshandläggare på PRV

skatteverket

1 kommentar

Under immaterialrätt

Ett svar till “Rekordmånga vill byta efternamn

  1. Ping: Bolagsam Rekordmånga vill byta efternamn | Bolagsam