Veckans fråga: Ger bolagsregistering ett varumärkesskydd?

veckans-fraga

Om jag har ett bolag registrerat hos bolagsverket måste jag även registrera ett varumärke?

Ett registrerat bolagsnamn är skyddat så tillvida att ingen annan kan registrera ett identiskt bolagsnamn. Sedan beror det på bolagsformen hur brett skyddet är. Ett aktiebolag avser skydd i hela Sverige, medan en enskild firma är begränsad till ett län. Vid registrering av bolagsnamn granskas även varumärkesregistret, så ett bolagsnamn får inte vara detsamma som, eller förväxlingsbart med, ett registrerat varumärke (som är giltigt i Sverige).

Ett varumärke registrerat hos PRV är alltid giltigt i hela Sverige. Ett registrerat varumärke ger också ett starkare juridiskt skydd vid varumärkesintrång.

Man är inte skyddad mot namnintrång i andra länder när man har registrerad firma eller varumärke i Sverige. För att få det skyddet på sitt bolagsnamn/varumärke krävs att man registrerar namnet som varumärke i de länder där man vill vara skyddad mot intrång. Verksamheten är dock avgörande. Ett annat bolag kan – oavsett om man har skydd i landet eller inte – registrera ett varumärke som är identiskt fast för en helt annan verksamhet. Det ska då vara en verksamhet som varken ses som identisk eller närliggande.

/ PRV Kundtjänst, 08-782 28 00

Kommentarer inaktiverade för Veckans fråga: Ger bolagsregistering ett varumärkesskydd?

Under varumärke

Kommentarer inaktiverade.