Patentavgörande i Indien

I gårdagens tidning kunde man läsa att Indiens högsta domstol nekat patentskydd för en ny variant på en cancermedicin framtagen av Novartis. En del menar att denna dom kommer att göra att läkemedelsföretagen mindre benägna att utveckla nya mediciner. Andra menar att det kommer att innebära att en större mängd människor kommer att ha råd med mediciner.

Indiens högsta domstol säger att man fortfarande kommer att bevilja patentskydd för mediciner så länge skiljer sig väsentligt från de tidigare kända, något man menade att just denna medicin inte gjorde.

Indien beviljade knappt patent på läkemedel fram till 2005, men ett medlemskap i världshandelsorganisationen WTO gjorde att de var tvungna att ändra sitt förhållningssätt, eftersom ett medlemskap där kräver att man till viss del harmoniserar sin patentlagstiftning med övriga medlemsländer.

Hur domen verkligen kommer att påverka utvecklingen kan bara tiden utvisa. Men vill man läsa lite mer och bilda sig en egen uppfattning så kan man göra det i följande länkar.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323296504578395672582230106.html

http://www.svd.se/naringsliv/domstol-nekar-novartis-patentskydd_8043706.svd

http://www.guardian.co.uk/world/2013/apr/01/novartis-denied-cancer-drug-patent-india

http://www.dn.se/nyheter/varlden/domstol-nekar-novartis-patentskydd

Vad Novartis anser kan man läsa här http://www.novartis.com/newsroom/product-related-info-center/glivec.shtml

/Lisa Sellgren patentingenjör PRV

3 kommentarer

Under patent

3 svar till “Patentavgörande i Indien

 1. Måns Marklund

  Jag blir ju nyfiken på om denna medicin ”har ansetts skilja sig väsentligt från de tidigare kända” av några andra länder?
  Speciellt nyfiken blir man ju på vad t.ex PRV har eller skulle ha gjort för bedömning.

  • lisasellgren

   Bra fråga som jag själv funderat kring. Jag är tyvärr lite för dåligt insatt fr att svara. Försökte att läsa på Novartis hemsida om de nämnt något om detta, men hittade inget. I länken nedan kan man läsa mer om Novartis syn på saken http://www.novartis.com/newsroom/product-related-info-center/glivec.shtml

   vad jag i alla fall vet är att Novartis för läkemedelet Glivec vann European Inventor of the Year 2009 i kategorin industri, men om det är samma ansökan som ligger till grund för ansökan i Indien vågar jag inte svara på.

   • Anna Hedberg

    Utifrån den information som getts i pressen verkar det röra sig om en ny kristallform av ett känt läkemedel (Glivec). Rådande praxis för patenterbarheten av denna typ av läkemedel är att något oväntat eller överraskande måste visas för en sådan form, eftersom fackmannen vet att nya kristallformer har fördelaktiga egenskaper och letar/söker efter dessa, och att uppfinningshöjd därför normalt inte anses föreligga om det endast rör sig om en ny form. Men eftersom beslutet har väckt en viss uppståndelse kan ju andra fakta finnas i målet. Se EPO beslutet T 0777/08 från 2011 som handlar om en ny kristallform (polymorf) av läkemedlet Atorvastatin. http://www.epo.org/law-practice/case-law-appeals/recent/t080777ex1.html