Monopol stryker järnet

Strykjärn omtalas i Kina redan på 300-talet e.Kr. Till Norden kom de på 1500-talet. I sällskapsspelet Monopol har järnet varit med sedan starten 1935. Men nu ska det bort, meddelade tillverkaren härförleden. PRVbloggen tar farväl med pressad linnenäsduk.   

Den nya pjäsen blir en katt. Barnvänligare kanske, men desto mindre teknisk. Katten gick i spinn i spelföretaget Hasbros omröstning. Den kom före teknikuppfinningar som roboten, helikoptern och gitarren. Eftersom strykjärnet var den minst populära pjäsen får den lämna spelplanen. Utan att passera Gå.

Det elektriska strykjärnet uppfanns i USA 1882. Termostaten byggdes in 1924 och ångan 1926. Man kan alltså med gott fog säga att 1920-talet var den tid då den handhållna textilpressen började bli varm i kläderna.

Svensk Patentdatabas ger i runda slängar 594 träffar på strykjärn. Uppfinnaren inser att järnet än idag, trots sin basala grundtanke – plattjärn och värme – bjuder en rad förbättringsmöjligheter. Uppfinningarna kan handla om alltifrån värmefördelning i plattan till hur sladden ska löpa säkert på kåpans baksida. Diverse mekanismer för vattenutskjutning och timerfunktioner har också passerat myndigheten genom åren.

En variant på strykjärnet är strykpressen. Strykpressen påminner om en smörgåsgrill eller våffeljärn, vilket man vill. Det ska för immaterialrättslighets skull sägas att utvecklingen på pressar stått i princip stilla sedan millennieskiftet. Åtminstone enligt Svensk Patentdatabas. Sannolikheten att strykpressen skulle förmå pressa sig in som pjäs i Monopol håller jag för osannolik.

PRVbloggen syr ihop detta genom att lyfta på hatten för strykjärnet, ta en sväng med bilen, rasta hunden och akta sig noga för grus i dojan.

Stefan Hultquist, enhetschef PRV

6 kommentarer

Under design

6 svar till “Monopol stryker järnet

 1. kerstin

  aj då, jag som alltid har strykjärnet när jag spelar. tur jag har ett gammalt monopol! tack för som alltid intressant läsning Stefan!

 2. Då måste jag köpa ett monopolspel har ju aldrig gillat strykjärnet

  • Nä visst, bästa ångstrykjärnet enligt ICA Kuriren blev Bosch TDA4630, men bäst-i-test.se vill ändå höja varningens finger då användarna är väldigt besvikna. Både för att det läcker vatten och för att sladden är alldeles för kort. Det är nog tur ändå att Monopol skippar strykjärnet.

 3. Bengt Staffas

  Själv har jag inte spelat Monopol sedan Eldkvarn brann, men visst är det en klassiker som nu går i graven och jag tror mig minnas att det inte var helt sällan man gled in melllan hotellbyggnationerna på Norrmalmstorg, just i skepnaden av ett strykjärn. Glosan ”strykjärn” genererar för mig numer också flashbacks av helt annat slag, nämligen från tiden i Söderhamn och den där belägna Strykjärnsparken, i vilken mer eller mindre påstrukna ortsbor tog sig ett järn från gång till annan, även om det – också här – helt säkert var parkens geometriska form som åsyftades från början.

  • Parallellen värmer mig Bengt, särskilt som Strykjärnsparken kommit att bli lite underskattad, av skäl som du nämner. Rent immaterialsrättsligt är nog annars planeten Neptunus parkens begivenhet. Såsom upptäckt förvisso tillhörande 1 § patentlagen, men icke förty en skalenlig planet i Sweden solar system där Globen i Stockholm utgör solen.