Veckans fråga: Kan jag byta efternamn till min farmorsflicknamn?

veckans-fraga

Fråga: Jag och min sambo ska gifta oss och i samband med giftermålet önskar vi bära min farmors flicknamn. Hur går vi till väga ?

Svar: För att kunna ta ett gammalt släktnamn som burits tidigare i släkten så måste det ha burits i minst två generationer i rakt nedstigande led och senast inom fyra generationer räknat från och med dina föräldrar.

Exempel: Är det farmor som burit namnet man vill söka så måste även farmors mor eller far ha burit samma efternamn.

Man styrker släktskapet med personbevis på sig själv med uppgift om sina föräldrar. Utdrag ur födelse och dopbok på sin far samt ett födelse och dopboksutdrag på farmor som visar uppgift om hennes föräldrar.

Vänd dig till landsarkivet för att få utdrag ur födelse- och dopbok.

Jag rekommenderar dig att du ansöker om din farmors flicknamn före er vigsel. Din partner kan därefter anta ditt efternamn via Skatteverket i samband med er vigsel.

Ansökningsblanketten heter ”Ansökan om befintligt efternamn” och ansökningsavgiften är 1800 kronor.

/ PRV kundtjänst  08/782 28 00

Kommentarer inaktiverade för Veckans fråga: Kan jag byta efternamn till min farmorsflicknamn?

Filed under Okategoriserade

Kommentarer inaktiverade.