En patenterad strumpa?

strumpa

Det kan inte ha undgått någon att det just nu råder en motionshysteri där Vasaloppets startplatser säljs slut lika fort som Springsteenkonserter. Detta har också inneburit att marknaden för sportrelaterade produkter växt och detta innebär att det kommer fler och fler nya produkter. Ett exempel på detta är strumpor för löpning och vandring som genom innovativ design ska ge ökad komfort och en massa annat. Långt ifrån den ”USA-strumpa” som användes på skolgymnastiken där det enda innovativa var att det var en tubsocka och benvärmare i ett (vilket i och för sig inte var så dumt).

De moderna funktionsstrumporna kan faktiskt vara patenterade, ett exempel på det är Smartwools patent på en strumpa med filtade fibrer på valda områden för att ge ökad hållbarhet till strumpan.

Man har alltså konstruerat en teknisk lösning på problemet att ge en strumpa längre hållbarhet. För att man ska kunna få patent på något så måste det vara just en teknisk lösning på ett problem, så som en konstruktion, anordning eller en metod att tillverka något.

Exempelvis skulle man kunna få patent på en stickad tröja om man till exempel man använder en särskild stickteknik eller annat material i olika partier för att öka hållfastheten, förbättra komforten eller förbättra fukttransporten. Man skulle även kunna få patent för metoden att tillverka tröjan. För att kunna få ett patent gäller det dock att tröjan är ny och har uppfinningshöjd.

Fler inlägg om sport och immaterialrätt hittar ni här och här

/Lisa Sellgren patentingenjör PRV.

Kommentarer inaktiverade för En patenterad strumpa?

Under patent

Kommentarer inaktiverade.