Ömsom vin, ömsom vatten

För drygt ett år sen skrev Madeleine Eriksson om piratkopiering och viner. Bara någon månad senare arresterades Rudy Kurniawan i USA för vinförfalskning. Han har inte ännu blivit dömd, men om allt stämmer är det en historia som känns mer som ett manus till en tv-serien White Collar än verklighet.

Rudy Kurniawan var en respekterad vinsamlare och ansågs ha den bästa vinsamlingen i världen. Viner ur hans samling såldes på de fina auktionshusen och inbringade stora belopp. Men så började representanter för vinhusen ifrågasätta vinernas äkthet. Bland annat lämnade han under 2008 in flaskor från vinhuset Ponsot för försäljning på auktion. Problemet var bara att Ponsot börjat tillverka denna typ av vin långt senare än de årgångar som flaskorna var märkta med. Flaskorna fick dras tillbaka.

Först trodde man att Kurniawana begått några misstag och själv blivit lurad av skickliga förfalskningar, men mer och mer talade för att han visste exakt vad han gjorde och till slut greps han alltså. En intressant artikel om fallet finns att läsa här.

Varför har då vinmarknaden drabbats så hårt av förfalskningar? Som alltid är den stora anledningen att det finns mycket pengar att tjäna.

Historien om vinförfalskning är lika gammal som den om vin och det finns väldigt många olika varianter av fusk. Man kan blanda ut innehållet med vatten, sätta en ny etikett på ett billigare vin, ta en gammal flaska och fylla den med nytt vin. Du kan även ta en flaska från en mindre exklusiv årgång, slipa bort någon siffra och skriva dit en ny och vips kan du ha en flaska av finare årgång som är värd flera gånger mer. En sak som förenklar för förfalskaren är att etiketterna på äldre flaskor vin av en viss årgång inte behöver se likadana ut och fortfarande vara äkta. Sen har vi ju den lilla, men viktiga detaljen att väldigt få har smakat på fina årgångsviner och vet hur de verkligen ska smaka och därmed blir fusket svårare att avslöja. Vill man förresten fuska med smaken kan man tillsätta lite bly för att ge ett sämre vin en bättre smak, inte så trevligt att få i sig.

Det finns mer att läsa om piratkopior på PRVs hemsida.

/Lisa Sellgren Patentingenjör PRV

Kommentarer inaktiverade för Ömsom vin, ömsom vatten

Under immaterialrätt

Kommentarer inaktiverade.