Mikrofon i makroformat invigd

David Åberg heter han, konstnären som byggt världens största mikrofon som igår invigdes i Helsingborg. Sjöng gjorde skotskan Sandi Thom. Henrik Andersson, patentingenjör på PRV och audiofil, kommenterar skapelsen för PRVbloggen.   

Henrik, mikrofonen är 4 meter lång väger 800 kg enligt Kvällsposten. Noterad i Guinness rekordbok som världens största. Blir det högre ljud i den här mikrofonen? Eller omvänt: Behöver jag en mindre förstärkare?

Efter att ha försökt hitta teknisk information om konstruktionen – vilket det tyvärr inte fanns speciellt mycket utav – verkar den under höljet vara uppbyggd av ett flertal mindre mikrofoner och sensorer. Vilket tyder på att konventionell teknik används för att fånga upp och förstärka ljudet. Det blir inget högre ljud av det och det sitter nog ”vanliga” mikrofonförstärkare inuti.   

Kan man använda konventionell teknik och bara skala upp till en sådan här storlek, eller krävs det en särskild teknisk lösning?

Höljet går alldeles utmärkt att skala upp. Dock skulle det nog innebära en hel del konstruktionsutmaningar för att skala upp de tekniska komponenterna på insidan – och få fördelar. Utmaningarna undviks i detta fall genom att använda sig av ett flertal mindre mikrofoner under höljet.

Vore inte ”makrofon” en mera precis benämning?

Helt klart! Dock låter väl ”Världens största mikrofon” väldigt bra.

Hur klassar man den här typen av jättemikrofon enligt CPC? 

Klasserna tar ingen hänsyn till storleken av mikrofonen eller dess komponenter, men följande klasser är relevanta för höljets konstruktion samt mikrofonerna, förstärkarna och signalbehandlingen som sker innanför höljet:

  •    H04R1/02, Casing, Cabinets for Loudspeakers or Microphones.
  •    H04R5/027, Spatial or constructional arrangements of microphones.
  •    H04R5/04, Circuit arrangements in Loudspeakers or Microphones.

Tack Henrik!

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Fotnot: CPC (Cooperative Patent Classification) har utvecklas gemensamt av EPO (europeiska patentverket) och USPTO (amerikanska patentverket). CPC efterträdde officiellt ECLA (European Patent Classification) vid årsskiftet.

Fotnot II: Sandi Thom har haft en hit med låten ”I wish I was a punkrocker”.

Relaterade artiklar: Inga genvägar till det perfekta ljudet

Kommentarer inaktiverade för Mikrofon i makroformat invigd

Under design

Kommentarer inaktiverade.