Det krävs lust, tålamod och jävlar anamma – och ganska mycket IP

– Prislappen på vårt företag gick säkert upp 25-30 % tack vare att vi kan det här med IP. Det säger Stefan Ytterbom från POC, ett svenskt varumärke som tar fram och utvecklar produkter som kan rädda liv och minimera risken för skador i extremsporter.

Stefan Ytterbom deltog i en diskussion om immaterialrättens betydelse för företagets framgång under World Intellectual Property Day tidigare idag.

Ytterligare deltagare i den webbsända paneldiskussionen var Olof Hansson från Whitelines och Kent Lindvall från Treehotel.

Kulturfrågorna är viktiga för POC. Kultur handlar om att jobba konsekvent och aktivt för att säkerställa hur de vill bli upplevda. Allt från vad de producerar till vilka de anställer. Men för att skapa utrymme till att jobba med kulturen behöver de hålla konkurrensen ifrån sig.

– Det absolut viktigaste är att säkerställa att vi inte blir plagierade, säger Stefan Ytterbom. Vi plagieras säkert 50 ggr per år. Ett par har gått till domstol, några får vi leva med.

Vilka fighter väljer man då? När de kan spåra plagiatet till ett par skidglasögon som de har designskydd för, då kör de hela vägen. Annars kan de omöjligen följa upp alla intrång.  Ytterbom understryker – som ett tips till nystartade företag – vikten av duktiga rådgivare. POC rekryterade tidigt en jurist för att hålla ordning på rättigheterna.

– Det som ytterst krävs för att lyckas med sitt företag är lust, tålamod och jävlar anamma, avslutar Stefan Ytterbom.

Stefan Hultquist, enhetschef PRV

Fotnot: Whitelines huvudprodukt är linjerat kontorspapper där linjerna är ljusare än bakgrunden, så att de inte syns vid kopiering. Treehotel erbjuder övernattningar i designade trädrum i en orörd Norrlandsnatur.

Testa ditt företag. Ny webbingång som lanseras idag!

1 kommentar

Under innovation, varumärke

Ett svar till “Det krävs lust, tålamod och jävlar anamma – och ganska mycket IP

  1. Ping: Det krävs lust, tålamod och jävlar anamma – och ganska mycket IP | Bolagsam