Erotikinnovatör i orgasmens tjänst!

PRVbloggen inleder blomstermånaden maj med innovationer på kärlekslivets växande och frodiga näringsområde.Vad finns det för kommersiella och nytänkande möjligheter och innovationer på erotikområdet, inom ramen för svensk lagstiftning? PRVbloggen har frågat den välkända erotikpedagogen Ylva Franzén om hennes bidrag på tjänste- och produktområdet.

Ordförandeklubba? Nej, extasstav. Staven är ett hjälpmedel som ger användaren möjlighet att finna det nervområde som kallas G-punkten.

Ordförandeklubba? Nej, extasstav. Staven är ett hjälpmedel som ger användaren möjlighet att finna det nervområde som kallas G-punkten.
Foto: Andreas Åberg, Afrodites Apotek

Ylva har i ett långt yrkesliv verkat för höjandet av kunskapen om kvinnokroppen och dess sexuella förmåga och bedriver näringsverksamhet inom området tillsammans med sin man Åke Fridell. Deras verksamhet handlar om att ge kvinnor och män möjligheter att upptäcka sexualitetens lyckomöjligheter och deras erbjudande består av nytänkande tjänster och produkter i ett pärlband av multipla orgasmer. I sin breda näringsverksamhet som kännetecknas av kunskapshöjande attitydförändring använder de sig av immaterialrätten för flera syften. Nedan ger Ylva Franzén och Åke Fridell sin syn på immaterialrättens betydelse för affärerna.

Vår näringsverksamhet kännetecknas av bredd!
”Det unika i vår verksamhet är att den genom åren har fått en sådan bredd, säger Ylva. Det ena har gett det andra. Som erotikpedagog har jag hållit många kurser för kvinnor som vill fördjupa sin upplevelse av sexualitet och i det sammanhanget utvecklade jag en extasstav som läromedel för att hjälpa kvinnor att finna sin G-punkt.” Staven är i svarvat och lackerat trä, formgiven och designregistrerad*.

Ylvas lärobok ”Orgasmera mera” är kursbok inom flera utbildningar och har översatts till flera språk***. ”Boken hjälper till att sprida erotikbudskapet och vi ser att intresset för våra tjänster ökar, säger Ylva.”

Ylva har även startat upp och handlett ett antal “orgasm-kurser” för kvinnor och arbetat med rådgivning och terapi för par eller individer samt gett handledning till specialister inom vård och omsorg. Tillsammans med Åke Fridell driver hon idag kärlekshotellet ”Venusgården” som blivit uppmärksammat i utländsk media för sitt nytänkande koncept och fått efterföljare i bland annat Danmark. De driver också den romantiskt-erotiska butiken ”Afrodites Apotek” med kompletterande internet-handel.

”Vi ser bara början på ett näringsområde som växer sig starkt om samhällsdebatt och lagstiftning får leva sida vid sida, säger Åke Fridell.”

Vi skyddar oss för att bredda våra affärer och säkra våra relationer!
”Vi använder oss av immaterialrätten där det är möjligt för våra varumärken, kursmaterial och produktutveckling. Till exempel tog jag fram ordet ”erotikpedagogen” och varumärkesregistrerade** det. Titeln har varit mycket viktig för att positionera min utpräglade praktiska inriktning som skiljer sig från sexologens utbildning och praktik, menar Ylva. Inriktningen var ny på den svenska marknaden och behövde tydliggöras med ett nytt begrepp.”

”Det är oerhört viktigt att vi företagare får reda på hur vi ska skydda oss och våra innovationer. Är man bäst på marknaden så blir man kopierad, säger Ylva. Det har hänt mig flera gånger, vad gäller min designregistrerade extasstav och min lärobok Orgasmera mera. Boken är väl använd men har även blivit kopierad och utlagd på nätet, utan att jag har blivit tillfrågad. I sådana fall har det varit till hjälp att hänvisa till upphovsrätten.”

För hotellverksamheten och butiken används idag endast domännamnsregistrering.

Kan man varumärkesregistrera ”Afrodites Apotek”?
PRV svarar:
svar_vitDe vanligaste registreringshindren i varumärkeslagen prövas mot varumärket som helhet. Det finns ett stort antal registrerade varumärken i kraft i Sverige som innehåller ordet apotek. Eftersom ingen kan få ensamrätt till ordet apotek i sig för varor/tjänster som har med apoteksverksamhet att göra, så består de registrerade varumärkena av en kombination av ord och/eller figurativa element. En varumärkesansökan med ordet ”Afrodites apotek” skulle kunna registreras som varumärke. Men det kan finnas flera faktorer som påverkar varumärket till exempel förväxlingsbara varumärkesnamn och firmanamn. Det är först vid en ansökan om varumärke som en handläggare gör bedömningen om ett namn kan registreras och användas som ett varumärke.

”Vi välkomnar ett kunskapshöjande initiativ som PRV-skolan”, säger Ylva Franzén. Med mer kunskap om hur olika skydd kompletterar varandra kan vi som företagare använda immaterialrätten på ett än mer medvetet och effektivt sätt.”

/ PRVbloggen i samtal med Ylva Franzén, erotikpedagog och Åke Fridell, företagare

Fotnoter:

*Massagestav:
Typ: Mönsterskydd (designskydd)
Innehavare: Swedish Secrets AB
Reg nr: 62085
Datum: 1997-11-26
Svensk Designdatabas

**Erotikpedagogen:
Typ: Nationellt varumärke
Innehavare: Swedish Secrets AB
Regnr: 0397776
Datum: 2008-09-26
Svensk Varumärkesdatabas

***Boktips:
Ylva Franzén, Orgasmera mera – vägar till kvinnlig njutning, 2007
ISBN: 9185683019

Läs mer om uppfinningshöjd och teknisk effekt i det tidigare inlägget:
Allt du skulle vilja veta om sexleksaker och patent

Testa ditt företag!
Vill du lära dig mer om hur du som företagare kan bli bättre på att utnyttja immaterialrätt?
Oanvända resurser, nya möjligheter eller gömda guldgruvor? Kartlägg ditt företags immateriella tillgångar.
Testa ditt företag

Kommentarer inaktiverade för Erotikinnovatör i orgasmens tjänst!

Under Okategoriserade

Kommentarer inaktiverade.