Hur tar jag reda på om min idé är ny?

svar_vitFör att skydda din idé bör du börja med att fundera på vilken immaterialrättslig skyddsform som kan vara aktuell för dig. Har du kommit på en teknisk lösning på ett problem (patent), eller är det möjligen någon form av utseende (mönster/design), eller rent av ett ord eller en symbol (varumärke) du vill skydda?
Om du funderar på att lämna in en patentansökan finns det flera saker du kan göra i förberedande syfte. Om din idé redan är känd, eller rentav skyddad, lönar det sig inte att försöka patentera den. En enkel förundersökning ger dig alltså chansen att avbryta eller lägga om kursen för ditt eget utvecklingsarbete i tid. Men kom ihåg att inte avslöja uppfinningen för någon som du inte avtalat om sekretess med!
Du kan själv undersöka hur det ser ut på ditt teknikområde genom att söka offentliga patent i Svensk Patentdatabas och esp@cenet.

Att göra din egen sökning
Med de sökmöjligheter PRV erbjuder kan du själv undersöka om din uppfinning redan är känd. Kom ihåg att även om du inte hittar något så innebär det inte per automatik att du får ett patent. Även om databaserna och registren är bra verktyg har de sina begränsningar. Det innebär att en patentingenjör kan hitta material som du inte har träffat på. Dessutom finns det andra villkor än nyhetskriteriet som din uppfinning måste uppfylla.
PRV:s e-tjänst Svensk Patentdatabas är en helt kostnadsfri söktjänst. Här hittar du patent och offentliga patentansökningar som omfattar eller kan komma att omfatta Sverige.
Patentdatabasen esp@cenet är ytterligare ett bra hjälpmedel. Den innehåller över 60 miljoner dokument från hela världen och du kan söka genom att till exempel använda nyckelord eller klassbeteckningar.
Att göra sökningar på egen hand kan vara både tidskrävande och komplicerat. Du kan välja att överlåta sökningen till vår konsultverksamhet eller till någon privat aktör som tillhandahåller liknande tjänster.

Ta hjälp av PRV InterPat i din sökning
Vi erbjuder olika konsulttjänster som innebär att vi analyserar, kombinerar och bearbetar fakta och information åt dig. Det sparar tid och ger dig ett mycket bra beslutsunderlag och en större säkerhet inför din eventuella patentansökan. Undersökningen utförs av en patentingenjör och ger snabbt svar på varierande frågor, som om det finns andra lösningar som liknar din uppfinning, vilka konkurrenter du har eller hur den senaste tekniken inom ett område ser ut. Med hjälp av resultatet kan du skapa dig en bild av hur din uppfinning skulle stå sig i konkurrensen och om det är värt att satsa på din idé.

De undersökningar som du beställer av oss är konfidentiella. Ingen kommer att få veta att du har gett oss ett uppdrag. Kontakta PRV InterPat om du vill vet mer om våra konsulttjänster och hur vi kan hjälpa dig.

/Patentsupport på PRV

5 kommentarer

Under patent

5 svar till “Hur tar jag reda på om min idé är ny?

 1. Sylvia Wilhelmsdotter

  Hejsan!Så bra att ni har hjälp att kolla på Patent gratis!
  När kommer ni med samma fina tjänst för Varumärke och Design?

  • Hej Sylvia,
   Alla våra databaser är gratis att använda – för patent, varumärke och design.
   Vi svarar kostnadsfritt på frågor om patent, varumärke och design.
   Våra konsulttjänster utförda av PRV InterPat kostar däremot.

 2. RK

  Hej
  Hur skyddar man idéer som inte är en teknisk lösning, har ett utseende eller är ord eller symbol? En turnéproduktion inom nöjesbranschen kan till exempel blir en riktig bra affär, man under idéutvecklingen måste den skyddas.

  Hur gör man det?

  • Hej,
   Du kan läsa om upphovsrätt i PRV-skolan. Upphovsrätten är inte möjlig att registrera. Den uppstår automatiskt.
   Lär dig mer i PRV-skolan:
   http://www.prv.se/sv/Kunskapscenter/PRV-skolan/Steg-4-Upphovsratt/
   ” Upphovsrättslagen reglerar vilka olika typer av företeelser som kan vara aktuella för upphovsrätt. Uppräkningen är lång och omfattar ganska skiftande företeelser. Texter, datorprogram, musik, teater, film, fotografier, byggnadskonst och brukskonst (formgivning/design) räknas upp, men dessa kategorier är inte heltäckande. Även andra typer av intellektuella prestationer kan få upphovsrättsligt skydd. Inom många företag produceras mycket som kan ha upphovsrättsligt skydd utan att de inblandade aktörerna är medvetna om det. Det är därför en god idé att försöka analysera vad som skapas och utreda om det skapade kan ha upphovsrättsligt skydd. Tänk på att även andra aktörer kan ha upphovsrättsligt skydd. ” (PRV-skolan)

 3. Erik

  Hej. Det räcker kanske bara att googla din ideé så får du fram något. Annars kan du gå in på http://www.foretagsaljes.se/
  och se om du hittar en sådan företag där. Det finns även möjlighet att köpa ett företag som liknar din ideé och omvandla den till det som du hade tänkt dig!