Färdknäpp

”Man måste tänka på procenten”, sa Olle till Helge i Nöjesmassakern i SVT. Perstorp har tänkt på procenten i sina ättikslösningar. Liksom Winborgs. PRVbloggen blandar och ger lite bland husmorstipsen. Och ja, man kan tvätta trallen med ättika…

Arbetsnamnet på inlägget var ”Ättikspriten – en teknisk lösning till det mesta”.  Och det är verkligen en fråga om procent:

Den rena ättikan i butiken är på 24 %. Ättiksprit stannar på 12 %. Efterledet ”sprit” kommer av att den tillverkas av sprit. För Trivial Pursuit lär vi oss att ättiksprit inte innehåller det minsta sprit. Med inläggningsättika menar vi 6 % ättiksyrelösning, och vid 3 % kallar vi den för matättika.

En gammal sanning är att man efter rökning kan placera en skål med ättika mot röklukten. Att det sedan stinker ättika i vardagsrummet få man liksom ta. Samma skål tar bort småflugor.

Blandningar av ättika fungerar rent allmänt som fett-, fläck och ogräsborttagare, jämte ugns-, spis- och kastrullrengörare. Och kalkbekämpare på hemlighuset.

Husfar slipper flammiga fönster när han blandar ättika med vatten och diskmedel vid fönsterputsen och husmor lägger in sillen i den 6 %-iga lösningen. Hon tillsätter också några droppar ättika när hon kokar ägg, så de inte spricker. Husfar gör lika.

Ingrid Eklund, bloggredaktionens husapotekare, berättar att det finns patent där ättika använts i hårvårdsprodukter för mjukt och glansigt hår. Ättiksyra kan också ingå i salvor för behandling av hudsjukdomar som psoriasis, eksem, vårtor och herpes. Ingrid höjer dock ett varningens finger för att ren ättika är starka doningar som kan ge frätskador och blåsor på huden.

Hur var det med tralltvätten då?

Så här skriver Jemima på sin sajt ”Smarta vardagstips”: Blanda 2 dl ättika, några droppar diskmedel och 1 liter hett vatten. Skura med blandningen och skölj efteråt med vatten.

Delge oss gärna dina husmorstips i kommentarfältet!

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Färdknäpp, Allan Edwalls (1924 – 1997) andra platta, kom ut 1981. Andra titlar från Edwall är Grovdoppa och Gnällspik. Edwall skulle ha fyllt 89 nästa söndag.

4 kommentarer

Under patent

4 svar till “Färdknäpp

 1. Frida Ekeberg

  Ättika är även toppen mot oönskade silverfiskar – stryk med en tuss doppad i ättika längs lister och ytor där de brukar hålla till så flyttar de någon annan stans (silverfiskar kan bli väldigt gamla nämligen – kolla här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Silverfisk_(insekt) ).

  • Tack för bra tips Frida! Jag tror att de ursprungligen kommer från Rackarberget i Uppsala. Att det är själva silverfiskens urvagga, liksom. Intressant att den växer fortare i rumstemperatur. Dom sa på dagis att ungarna hade växt över sommaren. Och det har ju varit varmt.

 2. Sofie

  Om man misstänker att den randiga trasmattan kommer släppa färg mellan ränderna i tvätten ska en skvätt ättika hjälpa till att binda färgen. Detta är väl strikt räknat inget riktigt husmorstips eftersom en riktig husmor skulle ha klippt trasor av uttjänta och hundratals gånger tvättade lakan och alltså inte behövt oroa sig för blödande ränder. Men för nya köpetrasmattor kan det nog vara värt att testa.

  Eftersom PRVbloggen tidigare intresserat sig för stickning passar jag också på att tipsa om att ättika i sköljvattnet funkar bra om man vill mjuka upp sin stickiga ylletröja utan att kladda ner den med sköljmedel.

  • Tack Sofie! Jag tycker nog att trasmattetipset kvalar in i första volymen husmorstips. Strikt. Gränsen går nog när man börjar köpa färskt tyg, klippa sönder det, väva nya mattor för att stänka med ättika innan tvätt. Bara Ernst skulle komma undan med det.

   Som allergiker uppskattar jag verkligen tips på sköljmedelsurrogat. Tack!