Gnällspik

Dunk, dunk, dunk, hördes från grannarna på landet när jag var liten. Det gör det inte längre. Det är elektriska skruvdragare som gäller. Åtminstone till trall. Och varianterna på trallskruv synes oändliga. Finns det verkligen verkshöjd för fler mönster på en skruvskalle?

Gnekrrttttttt… låter det på slutet. Och bitsen slipar ner skruvskallen oåterkalleligt. Efter 428 skruvar är det bitsen som ger sig och de sista 72 i kartongen blir oanvända. Såvida man inte köper 500 till, för att få den där specialbitsen som passade till bara just den här skruvsorten. Fast då är man ju klar. Ändå sparar man de 72 kvarvarande trallskruvarna till nästa byggprojekt. Jämte fem restkartonger från tidigare. De kan ju komma till användning…

Skruvat många mönster

Det finns alltså en uppsjö skruvhuvuden för olika typer av mejslar och bits, alltifrån enkelt spår, kors (phillips, pozidriv) till torx , insex, fyrkant, tri-wing, torq-set och spanner, med flera. Plus en radda tillverkarspecifika mönster.

Andreas Westberg – patentingenjör och expert på fästelement – det handlar om att få så bra grepp på skruven som möjligt, finns det utrymme för fler patent på skruvskallemönster? Vad skulle kunna vara uppfinningshöjd?

Vad som skulle kunna anses innefatta uppfinningshöjd är svårt att svara på, men som inom alla teknikområden så krävs det att den tekniska lösningen måste skilja sig väsentligt från känd teknik. Det får inte vara en detaljutformning som är ett uppenbart alternativ för en person som är kunnig inom det här området.

Om man ska spekulera så skulle det ju kunna handla om små utskott i själva urtaget eller ett väldigt speciellt mönster som leder till ett oväntat bra grepp. Även tekniska lösningar som kräver olika verktyg för att skruva i och skruva ur skruven är ju tänkbart.

Kommer det in många patentansökningar på skruvhuvuden?

Nej, det gör det faktiskt inte. Det kommer in många patentansökningar på fästelement generellt, men just skruvskallemönster och skruvhuvuden är inte så patentintensivt för stunden.

Hur klassas skruvhuvuden?

Skruvhuvuden och skruvskallemönster klassas på F16B23.

Tack Andreas!

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Henry F. Phillips (1890-1958) fick 1934 patent på en skruvmejsel med skarp, korsformad spets (stjärnskruvmejseln). Patentet på en trubbigare variant, phillipsskruvmejseln, fick han 1936. Phillips lyckades få GM att använda den nya phillipsskruven vid tillverkningen av Cadillac. Flygindustrin följde snart efter. [källa: Wikipedia]

Ständige Peter Englund skriver intresseväckande om skruvmejselns historia.

Gnällspik, Allan Edwalls (1924 – 1997) tredje platta, kom ut 1982. Andra titlar från Edwall är Grovdoppa och Färdknäpp. Edwall skulle ha fyllt 89 nästa söndag.

Kommentarer inaktiverade för Gnällspik

Under patent

Kommentarer inaktiverade.