Grovdoppa

Vad vore sommaren utan tryckt virke?  Det var Bror Häger från Söderhamn som uppfann det tryckimpregnerade virket. Det vi ser skruvat i varenda veranda. PRVbloggen provsitter lite.

Ni som suttit på många verandor vet redan att det finns ett klassystem för tryckimpregnerat virke, men jag har precis fått klart för mig att man ska välja ur klass A om träet ska stå i direkt markkontakt, eller ovan mark på delar som är hårt väderbelastade eller svåra att byta.

För vårt trallgolv duger trä ur klass AB. Klass B används i mer skyddade lägen, som i dörrar och fönster. Storfräsarna – som bygger bryggor – behöver däremot virke ur klass M.

Tryckimpregnerat virke tillverkas genom att torrt virke placeras i ett tryckkärl som tillsluts. Luften i kärlet och det porösa virket sugs ur och i vakuum tillsätts impregneringsvätska. Vid korrekt utförd impregnering trycks vätskan in till kärnveden och skyddar mot röta.

Det finns också alternativa metoder för impregnering mot röta, liksom det finns impregnering mot brandskydd och behandling av trä för skydd mot fukt och UV (det vi gör när vi oljar trallen).

Det ska sägas i sammanhanget att metoderna för tryckimpregnering diskuteras flitigt ur miljösynpunkt. Här hittar alltså uppfinnaren en vidöppen furudörr för framtida patentansökningar.

–          Just nu kommer det inte in så mycket på impregnering, det handlar om några få ansökningar per år, säger Anna Hedberg, patentexpert på PRV.

Klasserna, patentklasserna alltså, för tryckimpregnering hittar vi under B27K, både inom den internationella patentklassificeringen (IPC) och den kooperativa klassificeringen (CPC).

Gå gärna in i Svensk Patentdatabas och titta vad som finns uppfunnet!

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Bror Häger (1907-2001) stod bakom drygt 60 patent, främst inom träindustrin. Han fick Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins guldmedalj 1961.

Grovdoppa är titeln på Allan Edwalls (1924 – 1997) första platta, som kom ut 1979. På Grovdoppa hittar vi mycket finstämda Årstider. Andra titlar från Allan Edwall är Gnällspik och Färdknäpp. Edwall skulle ha fyllt 89 nästa söndag.

Kommentarer inaktiverade för Grovdoppa

Under patent

Kommentarer inaktiverade.