Obama köper ny bil

Den rullar på sitt yttersta, Obamas Cadillac One – även kallad The Beast – rapporterar Metro. Du som vill bygga ny bil åt presidenten har mycket att tänka på. PRVbloggen guidar dig i klassystemen.   

Nästa månad avgörs vem som får tillverka Barack Obamas nya bil. Den gamla är färdig för skroten. Nu skvallrar statistiken att PRVbloggens transatlantiska läsekrets inte är jättestor – och jag utgår från att upphandlingen är en rent amerikansk angelägenhet – men för intresserade flaggviftare kommer här ett utvik av patentklasserna för de mest vitala delarna i det tillkommande bygget.

Bloggredaktionens bildoktor – patentingenjör Niels Rasmussen – berättar att de skottsäkra rutorna klassas på F41H 5/0407, medan däcken – lika skottsäkra – hör hemma på B60C 19/12. Vidare ska en bil av den här säkerhetsklassen klara en biokemisk attack. Teknik för det ligger under F41H 7/03. Karossen, armerad av stål, aluminium, titan och keramik hittar vi på klassen F41H 5/0421.

Till utrustningspaketet hör satellittelefon (H04B7/185), wi-fi (H04W 84/12), mörkerseende linser (G02B 27/00), diverse vapen (F41C) samt en tårgaskanon (F41H9/04).

Då var det bara att börja bygga. Nej, vänta, vi måste ha ett fäste på bilen först – B60R 11/00 – för en extra flagga. Den svenska, alltså.

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Fotnot: USA:s president Barack Obama kommer till Sverige på officiellt besök 4 september. En del av samtalen förväntas handla om ny teknik, energi och miljö.

Tack till Erik Dahlblom, Erik Lundell, Anders Edlund, Lars Jakobsson samt Anders Bruun för relevant klassinformation!

1 kommentar

Under patent

Ett svar till “Obama köper ny bil