Sverige är bra för uppfinnare!

Sverige har kommit tvåa i Global Innovation Index som mäter innovationsklimatet i länder över hela världen. Utgångspunkten är att innovation är nyckeln till ekonomisk tillväxt och välfärd. Totalt undersöks 142 länder och man tittar på olika indikatorer som institutioner, politisk struktur, kapital, immaterialrätt, teknikutveckling, forskning, utbildning, kunskapsspridning, IT, kultur, ekologisk hållbarhet, marknad, investeringsvilja, handel, tjänsteutveckling, produktion och online-kreativitet. Totalt handlar det om 84 indikatorer som tillsammans avgör landets grad av gott innovationsklimat. Och våra svenska förutsättningar ser ju att vara utmärkta. Vi brädas bara av Schweiz som kom etta, även i år.

Individerna bakom innovationerna
De nationella förutsättningarna är givetvis grundläggande för innovationsklimatet. Men här kan det vara på sin plats att även lyfta fram individerna bakom innovationerna. I ett par hundra år har Sverige haft många kreativa uppfinnare och innovatörer som med ihärdighet och fokus (på gränsen till besatthet) gått in för att hitta lösningar på problem. Det har handlat om avancerad forskning men också om oväntade, enkla lösningar som sedan spritts internationellt. Här presenterar vi ett urval av svenska välkända innovatörer och länkar ner till deras patent i Svensk Patentdatabas, där man kan läsa deras patent i original. Trevlig läsning!
Uppfinnare från Sverige

För alla tabellbitare

Tio i top – Global Innovation Index

2013

   Switzerland
   Sweden
   United Kingdom
   Netherlands
   United States of America
   Finland
   Hong Kong (China)
   Singapore
   Denmark
  Ireland

2012

   Switzerland
   Sweden
   Singapore
   Finland
   United Kingdom
   Netherlands
   Denmark
   Hong Kong (China)
   Ireland
  United States of America

För att hitta de verkliga förbättringspotentialerna för varje enskilt land måste man djupdyka i den intressanta rapporten. ( Bakom indexet står Cornell University, WIPO, Insead)

Se även Sverige bra för uppfinnare, DN/Ekonomi

Anna Engquist, webbansvarig på PRV

Kommentarer inaktiverade för Sverige är bra för uppfinnare!

Under immaterialrätt

Kommentarer inaktiverade.