Tv-krönikan: Förr eller senare

Ni har säkert sett det, ni som tittat på fyran i veckan. Påannonsen för nya programmet Förr eller senare. Idén är genial. Det är precis det patentgranskningsarbetet handlar om. Att bedöma nyhetsläget.

Som jag förstod ska Hans Rosenfeldt – programledaren – be några kändisar, eller Thomas Petersson, inordna historiska (nåja) händelser i tiden. Kanske undrar man om Tur i kärlek kom före eller efter Vem tar vem?

Låt oss en stund lämna kärleksproblematiken och titta på 2 § patentlagen:

I en vanlig nationell patentansökan ska vi ju reda ut vad som är nytt (eller vad som var nytt alldeles precis nyss – vi väntar ju tills databaserna är uppdaterade). Som det ordagrant står i 2 § PL: Patent meddelas endast på en uppfinning som är ny i förhållande till vad som blivit känt före dagen för patentansökan och tillika väsentligen skiljer sig därifrån. Det blir ju samma som i tv-programmet!

Den verkliga likheten kommer när vi gör ett granskningsuppdrag, som Validity Search, alltså testar hållbarheten i ett redan beviljat patent. Beviljat av annan myndighet, ska sägas… Och det kan ju vara skitlängesen det gjordes.

Jag har faktiskt själv lekt lite Hans Rosenfeldt i patentingenjörsutbildningen. Eleverna får gissa vad som kom först, kanske av nylon eller teflon? De flesta svarar glatt nylon, eftersom nylonstrumpor ibland figurerar i krigsskildringar. Teflon, däremot, förknippar många med moderna stekpannor, alltså åttital. Minst.

Det är helt sant att nylonet kom först – 1937 – under det att teflonet kom senare. Inte förrän 1938.

Vi har de finaste granskningsverktygen och de bästa teknikdatabaserna, men det är ändå en enorm fördel om vi vet lite när olika lösningar såg dagens ljus. På så sätt hittar vi snabbare bakgrundstekniken och jobbar smartare och effektivare.  Vi letar inte nylonstrumpor före Kreugerkraschen.

Diska eller tvätta?

Under hela min uppväxt fanns det tvättmaskin i huset (äldre än så är jag inte). Däremot finns det fortfarande ingen diskmaskin i mitt föräldrahem. En demoskop skulle förmodligen också väga över åt att tvättmaskinen är den äldsta, om man frågade tusen personer på stan.

Faktum är att den första diskmaskinen patenterades 1850 (av Joel Houghton) medan tvättmaskinen – som tillskrivs James King – kom 1851. Mängder med vitvaror för tvättändamål har naturligtvis runnit genom världens patentverk sedan dess, men det är ändå ett lysande exempel på att vad vi uppfattar som äldre eller yngre inte alls behöver förhålla sig på samma sätt historiskt.

Jag tror att ”Förr eller senare” är ett precis så tramsigt program man kan förvänta sig. Men jag kommer sitta där och titta. För programidén är ju genial. Vad kom först: Pumptermosen eller Tv-kannan?

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

I vilken ordning kom programmen? Tur i kärlek (Adam Alsing/Agneta Sjödin) började sändas 1991. Då hade redan Vem tar vem (Lill-Babs) – som kom 1990 – rullat ett år. Det fanns också ett program Kär och galen, med Lotta Engberg, men det drog igång först 1993.

PRV anställer patentingenjörer med civilingenjörs kompetens eller motsvarande. Samtliga genomgår en 18 månader lång intern utbildning för auktorisation.

Kreugerkraschen inträffade 1932.

Kommentarer inaktiverade för Tv-krönikan: Förr eller senare

Under patent

Kommentarer inaktiverade.