Cronut på allas läppar i the Big Apple

Dominique Ansel heter han, trendiga kocken som uppfunnit cronut, en korsning mellan croissant och donut. Eller munk på svenska.   Han har tagit patent står det i Metro, kan det verkligen stämma?

Dom går man ur huse, newyorkarna (och dom har stora hus så det blir mycket folk) för att få sin dagsfärska cronut. För det är färskheten som är själva grejen. Metro skriver att konstruktören, Dominique Ansel, tagit patent på sin skapelse.

Carolina Palmcrantz, patentexpert på PRV, kan man ta patent på ett bakverk?

I princip ja , såvida man inte avser den estetiska utformningen av bakverket.

Förutom nyhet och uppfinningshöjd (patentlagen 2 §) ställer vi ju kravet på en uppfinning att den ska vara industriellt tillämpbar (patentlagen 1 §) för att vara patenterbar. Den måste vara teknisk och lösa ett problem tekniskt. Den måste också vara reproducerbar (kunna återupprepas).

Ingredienserna i en cronut kanske kan ses som tekniska, men vilket problem löser det här och hur är det med möjligheterna att upprepa bakverket?

Det tekniska problemet kan ju i detta fall vara att framställa produkt med bibehållen färskhet (där ”färskheten” givits en definition i tekniska termer). Och sedan är det sannolikt sammansättningen av  de ingående ingredienserna eller framställningssättet som är den tekniska lösningen. Om den tekniska lösningen är väl beskriven bör det inte vara något problem med reproducerbarheten.

Är inte det här sannolikt en klassisk sammanblandning av begreppen patent och varumärke, där Ansel förmodligen har skyddat namnet ”cronut”?

Kanske, men om förutsättningarna i frågan ovan är uppfyllda är även patentskydd en möjlighet.

Katalan och kalorisnålt på Östermalm

Metro har talat med Magnus Johansson – stjärnkonditor och bagarmästare – som tror att cronut kommer att bli en hit även i Sverige. Imitationer har redan dykt upp i Los Angeles, Tokyo och Sydney.

PRVbloggen, å sin sida, har talat cronut med Joakim, konditor på anrika Tomtebageriet på Östermalmsgatan. En hål-i-väggen-butik för den medvetne. Han är tvärtom tveksam till att haka på trenden:

–          Det låter väldigt amerikanskt, säger Joakim. Här törs folk knappt köpa en bulle utan att fundera på kalorierna.

Joakim tipsar istället om katalan, en saftigare mazarin med hallonsylt i botten. Katalanen kan ses som ett slags dagens rätt på Tomtebageriet.

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Fotnot: Mazarinen är troligtvis uppkallad efter Jules Mazarin, född 14 juli 1602 i Pescina i Abruzzi i Italien, död 9 mars 1661 i Vincennes i Frankrike. Mazarin var kardinal och Frankrikes försteminister från 1642 till sin död. [Wikipedia].

2 kommentarer

Under patent

2 svar till “Cronut på allas läppar i the Big Apple

  1. Benjamin Winsner, jurist på Design- och varumärkesavdelningen PRV, har medverkat i ”Jansson & Wester” i Sveriges Radio P4 om turerna runt Cronut och den varumärkesansökan som lämnats in. (1,08 in i programmet!)

    PRVbloggen bjuder in Benjamin också hit till bloggen för att förklara vad som krävs för att skydda Cronuten och om det går att göra en kopia?

  2. Ping: Cronut, bakelsen som kan bli ett varumärke | PRVbloggen