Foosball för bänkad Zlatan

Ok, jag lägger mig platt, patentvinkeln har sällan varit så svag. Angränsande till filmning. Eller gult kort. Men det finns flera patent. Och det är bara Tyskland som kör seriespel.

Åsikterna går isär om det var taktiskt eller inte – eller ens avsiktligt – Zlatans gult-kort-bort-spark i fredags från en österrikare.

Trösterikare, än att sitta och titta på tysklandsmatchen på tisdag, är förmodligen någon form av förströelse. Så varför inte utmana Miroslav Klose på foosball?

Foosball – eller table soccer, metegol, taca-taca, futbolín, totó, pebolim, gits, footine, baby-foot eller kicker, som det kan heta ute i världen – är ett bordsspel med gubbar och spakar. Enligt mina uppgifter är det dock bara tyskarna som har organiserat seriespel. (Johan Esk på DN skriver inte jätteofta om det här, så mina kunskaper är mig högst tillgooglade…)

Spelet foosball faller under 1 § patentlagen, utanför det patenterbara området. Men själva hårdvaran, mekaniken – och förbättringar – är givetvis patenterbara. Så länge som de löser ett problem.

Det första bordsfotbollsspelet patenterades redan 1922 av engelsmannen Harold S. Thornton. Men det finns många varianter bara i Svensk Patentdatabas. CPC-klassen (Cooperative Patent Classification) är huvudsakligen A63F 7/06.

Grattis Erik Hamrén, till framgångarna i VM-kvalet och lycka till även på tisdag! Och Zlatan, lägg särskilt märke till cykelsparken i det här klippet!

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Fotnot: Miroslav Klose är Tysklands främste målskytt genom tiderna med 68 i landslaget och 14 i VM. Klose missar matchen på tisdag med en inflammerad fot.

PRVbloggen har redan tidigare engagerat sig i de bänkade idrottsproffsens sak. Den gången handlade det om ishockey.

Källa: Foosball.com, Dagens Nyheter, Aftonbladet

Kommentarer inaktiverade för Foosball för bänkad Zlatan

Under patent

Kommentarer inaktiverade.