En kopp kaffe i Säffle

Vad betalade du för en kopp kaffe häromsistens? Var den värd det? Tysk forskning gör gällande att den kanske var för billig. PRVbloggen hämtar en gratiskopp ur automaten och går på djupet.

Metro berättade i veckan om Kai-Markus Müller, en tysk hjärnforskare som dragit slutsatsen att Starbucks kaffe är för billigt. Müller menar att man kan prissätta varor efter hur hjärnan reagerar på olika bilder. Enligt Müller skulle priset på kaffe gott kunna höjas med fyra spänn, från 16 till 20 någonting. Åtminstone på Starbucks.

Jag undrar om inte det här har att göra med varumärkesassociation snarare än vad kaffet faktiskt smakar? (Vilka är mina tidigare erfarenheter av produkten? Vad dricker mina vänner och förebilder? osv). Eller grad av koffein-abstinens..? Hursomhelst, jag går igång på själva mätningen:

Gordana Ninkovic, patentingenjör medicinteknik och patentexpert, är det svårt att mäta elektrisk aktivitet i hjärnan?

Inte alls, hjärnans elektriska aktivitet mäts med elektroencefalografi (EEG). Man fäster elektroder på huvudet i ett definierat mönster och registrerar den sammantagna elektriska aktiviteten i hjärnbarken. Elektroderna är kopplade till en dator där signalerna från hjärnan presenteras som olika vågformer, olika vid olika tillstånd, exempelvis vakenhet, sömn, avslappnat, aktivt etc.

Hur vet man vad det är man mäter på?

Elektroderna känner av förändringar i spänning som uppkommer av elektriska signaler inom hjärnans nervceller – neuroner – vilka tar emot och överför nervsignaler. Nervsignalerna består alltså av elektriska impulser som fortplantar sig genom neuronerna och orsakar spänningsförändringar som kan registreras med elektroder. Därför kan olika stimuleringar av hjärnan återspeglas i EEG.

Finns det alternativa metoder till EEG?

En annan metod för att se hur hjärnan fungerar är MEG (Magnetoencefalografi). MEG används ofta som komplement till EEG och visar hjärnans aktivitet genom registrering av magnetiska fält som uppkommer på grund av nervsignaler.

Vidare finns SPECT (Single Photon Emission Computed Tomography), fMRI (Functional Magnetic Resonance Imaging ), PET (Position Emission Tomography) och NIRS (Near Infrared Spectroscopy) vilka visar hjärnans elektriska aktivitet indirekt via förändrat blodflöde och ämnesomsättning.

Kommer det många patentansökningar på det här?

Det kommer inte så många ansökningar inom det här området, kanske några stycken på ett år. Oftast handlar de om olika förbättringar av elektroder och diagnostiseringar av olika hjärnförändringar.

Vilka är klasserna i CPC? (Cooperative Patent Classification)

Klassen är A61B 5/0476 (Electroencephalopgraphy) med att antal underklasser för olika detaljer: A61B 5/0478 (Electrodes specialy adapted therefore), A61B 5/048 (Detecting frequency distribution of signals), A61B 5/0482 (Using biofeedback), A61B 5/0484 (Using evoked response).

Tack Gordana!

Rubriken ovan är vald enkom för att sälja inlägget (ansträngningen att klicka…). Någon tänker nog Hasse & Tage (”spik i foten” och ”Råger Mår”) och klickar in. En annan (jag själv) förstår inte vad föräldrarna skrattar åt, men klickar ändå. En tredje undrar vad Säffle är för ett coolt ställe och åker dit och kollar.
Det här kanske man kan mäta på?

Tack för kaffet!

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Kommentarer inaktiverade för En kopp kaffe i Säffle

Under patent

Kommentarer inaktiverade.