Barna Hedenhös uppfinner julen på nytt

PRVbloggen tittar på Julkalendern och roas av uppfinningsrikedom och tidsresor. Som upplagt för patent (på allt utom tidsmaskinen). Men finns det flera jul?

Det finns både ratt, sidoroder och vindrutekvast på Hedenhös raket, den som tar dem till nutid. Banbrytande teknik för stenåldern, självklart, men också föremål för ständiga förbättringsuppfinningar runt dagens bilar, båtar och flygplan.

Patentskydd är förstås ointressant för den som är 4000 år före sin tid, där lagringsmedia handlar om runstenar. Och i det fall man ändå skulle bli plagierad är det ju bara att resa några år bakåt i tiden och lämna in en ansökan.

Det viktiga är nog att man inte offentliggör själva tidsmaskinen. För även om man får ensamrätten i 20 år är det ju en smal sak för konkurrenten att vänta ut patenttiden, bygga en egen maskin och åka tillbaka till dagen före ansökans inlämnande och bli först med att lämna in.

Ständigt nya hjul

Man ska inte uppfinna hjulet på nytt lyder talesättet. Och eftersom böckerna om Barna Hedenhös sprudlar av ordvitsar utgår jag från att titeln är en fonetisk lek med betydelseskillnaden mellan ”jul” (som högtiden) och ”hjul” (som på bilen). Fast säker är jag inte.

Jag tänker inte bli så nördig att jag börjar resonera runt patenterbarheten i högtiden, utan nöjer mig med att konstatera att Hedenhösarna skulle nöjt sig med att registrera varumärket. Det hade nog varit tillräckligt värdefullt idag.

Däremot undrar jag om talesättet att ”inte uppfinna hjulet på nytt” är vettigt? Särskilt så här i hjulbytartider. Tänk om det till exempel bara skulle finnas dubbade vinterdäck? Hur skulle man ta sig fram på Hornsgatan?

Anders Bruun, klassystemspecialist på PRV, vilka är klasserna för hjul eller hjulrelaterade uppfinningar? Hur många dokument handlar det om?

Hjul och tillhörande prylar klassas i B60B. Där finns 710 svenska dokument i IPC och CPC i Svensk Patentdatabas. I den gamla tyska klassen 63d finns ytterligare 564. Från hela världen handlar det om 137000.

Och när det gäller däck?

Det finns ungefär 2000 svenska patent om däck i klasserna B60C och 63e.

Tack Anders!

Jag tror att vi ska vara tacksamma för att det funnits fler än en uppfinnare på hjulområdet. Och vi har förmodligen inte firat hjulen för sista gången.

Missa inte den spännande fortsättningen på Julkalendern!

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

1 kommentar

Under patent

Ett svar till “Barna Hedenhös uppfinner julen på nytt

  1. Ping: Barna Hedenhös byter namn | PRVbloggen