Satsa på uppfinnarkvinnorna

Det är ett större medialt intresse för årets uppfinnarkvinna än vi någonsin mött förut. Telefonen har ringt sedan 6.30 i morse. De stora dagstidningarna, radio, fackpress och våra partners rapporterar.

Igår direktsändes prisceremonin från Tekniska museet på webben för dem som inte kunde närvara. Under sitt tacktal berättade Linda Krondahl, nyss hemkommen från Indien där hon levererat 900 solcellsladdare, om hur hon med envishet och starkt stöd från sin kollega, myndigheter och släkt under fem år utvecklat sin produkt och byggt en affärsverksamhet.

Kommersialisering av uppfinningar kräver pengar. Det är svårt att hitta finansiering som stämmer överens med innovatörens egna ambitioner. Det vittnade Linda om i sitt tal och också prisutdelaren Ylva Ryngebo, som även hon är innovatör och utsågs i förra veckan till årets europeiska uppfinnarkvinna.

När jag träffar kvinnor, som Linda och Ylva, som satsar på sina idéer blir jag stolt över dem. De är förebilder för så många unga kvinnor och män. Och jag vet att det ligger otroligt mycket arbete och passion bakom varje egenutvecklad innovation. Uppfinnarkvinnorna är på väg att slå igenom starkt och jag hoppas att många går i deras fotspår.

/Malin Mohr, projektledare Svenska Uppfinnareföreningen

Mer på PRVbloggen om pristagarna.

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Satsa på uppfinnarkvinnorna

  1. Vem skriver boken om alla nutida kvinnliga innovatörer…?
    Någon som känner sig manad???
    Hälsningar från Marie Paulson, innovatör till Swing Ping Pong.