Uppfinningsrika svenska kvinnor prisas

I torsdags blev svenska Ylva Ryngebo årets europeiska uppfinnarkvinna 2013. Idag delar hon ut stipendium och pris till årets uppfinnarkvinna inom landet, Linda Krondahl.

Den svenska röntgensjuksköterskan och innovatören Ylva Ryngebo tog i torsdags hem det prestigefyllda platinapriset i European Women Inventors & Innovators Network, EUWIIN Award. I finalen deltog över 70 kvinnor från hela världen.

Ylva Ryngebo premierades för sin innovatörsinsats inom röntgenutrustning. Hennes uppfinning MID Comp lyfts särskilt fram, en medicinteknisk kompressionsanordning som kan halvera stråldoserna för patienter vid röntgenundersökningar.

Forskningsresultat visar att en sänkning av stråldosen minskar risken för ohälsa, till exempel att insjukna i cancer. Dessutom ger komprimeringen högre bildkvalitet.

Civilingenjören Linda Krondahl får idag stipendium och utmärkelsen Årets uppfinnarkvinna från Svenska Uppfinnareföreningen för sin uppfinning HiLight, en robust och bärbar solcellsdriven lampa med laddningsfunktion för mobiltelefoner. Ylva Ringebo är prisutdelare.

HiLight är med i ett projekt finansierat av Tillväxtverket och Sida där familjer på indiska landsbygden får förbättrade levnadsvillkor och verktyg för en hållbar tillväxt: med en HiLight kan brukarna inte bara lysa upp hemmet på ett miljövänligt och säkert sätt, utan också ladda mobiltelefonerna. De kan till och med öppna en laddningsstation och tjäna pengar på det.

I prismotiveringen från Svenska uppfinnareföreningens jury får vi bland annat läsa att Linda:

”(…)får utmärkelsen för att hon med sin innovation tar ett stort socialt ansvar som kombinerar hållbart företagande med höjd livskvalitet för de människor runt jorden som saknar elektricitet.(…)”.

/Thérèse Ahlén, kommunikatör på PRV

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Uppfinningsrika svenska kvinnor prisas

  1. Ping: Satsa på uppfinnarkvinnorna | PRVbloggen